Газ у трубах, кишенях і на плівках Мельниченка

Учорашній день Верховна Рада присвятила одній темі – газу. Ця проблема в Україні не лише економічна, а й політична, як відомо. І навіть кримінальна, на чому наголошували не тільки депутати, а й віце-прем’єр Андрій Клюєв.

Урядовець прийшов  прозвітувати парламентові про ситуацію із забезпеченням українських споживачів природним газом. Почав зі звинувачень: підвищення «газових» тарифів стало наслідком діяльності урядів у попередніх півтора року, зокрема через зрив урядом Тимошенко російсько-українських контрактів до 2009 року з 50-доларовою ціною за тисячу кубометрів. За його словами, газ українського видобутку було віддано окремим підприємствам, а  населення споживало імпортний, утричі дорожчий. Крадіжки, безлад, дезінформація – ці слова з уст віце-прем’єра стосувалися енергетично-газової галузі загалом та діяльності НАК «Нафтогаз України» зокрема. Урядовець уточнив, що йдеться навіть не про скандал із закупкою дорогих авто для керівників «Нафтогазу», бо це, за його словами, дрібниця. Клюєв особливо наголошував, що у ніч перед зміною керівництва НАК було знищено всю комп’ютерну базу компанії. Після таких заяв одного з очільників Партії регіонів на адресу, скажемо так, кількох нашоукраїнців, не зрозуміло: чи то «Нашу Україну» у такий спосіб запрошують до широкої коаліції чи відганяють подалі.

«Розрахувавшись» із попередниками, урядовець перейшов до суті – тарифних розрахунків. Отож: уряд таки знизить ціну  за газ для населення на 75 гривень, тобто з 414 до 339 грн. за тисячу кубів. Крім того, малозабезпечені категорії населення платитимуть менше – 15-20 відсотків  сімейного доходу за усі комунальні послуги, уряд виробить диференційований підхід до ціноутворення, надаватиме субсидії. «Хто може платити – платитиме, а малозабезпечених ми захистимо», – заявив Клюєв. До кінця жовтня уряд знатиме, якою буде ціна імпортованого газу на 2007 рік, нині тривають переговори з Росією та іншими «газовими партнерами», зауважив віце-прем’єр. Із цих слів можна здогадатися, що нинішня «знижка» чинна до кінця цього року.

Доповідаючи про успіхи й обіцянки, Клюєв часто згадував Януковича, що супроводжувалося  оплесками депутатів з їхньої партії. Особливо після слів: «Є завдання Януковича відходити від газу на альтернативні енергоносії та енергозберігаючі технології». Цікава реакція регіоналів, якщо згадати, що про ці ж плани найактивніше заговорив саме Єхануров під час свого прем’єрства, але регіонали тоді мовчали. Ярослав Кендзьор звернув увагу й на те, що  нинішніх успіхів уряд Януковича не мав би, аби «першими не порушили цю проблему БЮТ та «Наша Україна». А Йосип Вінський і цією «знижкою» незадоволений. Каже, відтак український газ дорожчий утричі від собівартості видобутку. Віце-прем’єр пояснив, що з ціни «забрали все зайве»,  залишилися транспортні  витрати, кілька податків і  рентні платежі.

Ще більше заполітизованим було інше вчорашнє газове питання у ВР – проміжний звіт тимчасової слідчої комісії. Її голова соціаліст Андрій Деркач стверджував, що ситуація на енергоринку значно погіршилася в останні два роки. Він перерахував низку порушень, уточнивши, що деякі – «з ознаками кримінальних злочинів». А ще з уст Андрія Леонідовича кілька разів пролунало: «Держава втратила контроль…»

– А що, раніше він був? – запитав нашоукраїнець Олексій Кучеренко. І нагадав, що ще на плівках Мельниченка згадується, як сотні мільйонів «газових» доларів ставали «передвиборними».

І тут, як кажуть, почалося. Регіонали згадали про ЄЕСУ, Лазаренка й Тимошенко. Інші знову вимагали судити Бакая. А комуністи «заспівали своєї» – про ті часи, коли газ і нафта коштували як газована вода. З одним комуністом можна погодитися, що «газ завжди був вотчиною влади» і використовувався як «засіб накопичення капіталів». А ще він застеріг, що ця тема – «як справа Ґонґадзе: якщо почати розбиратися, то пересадити треба пів-України». Може, усіх садити й не варто, а ось розібратися, певно, слід.