На згадку не фотографувалися...

У передостанній пленарний день Верховна Рада четвертого скликання набула нетрадиційної конфігурації: лінія поділу пролягала не між провладними фракціями та опозицією, а між переможцями і переможеними на виборах. Останні навіть заблокували трибуну, вимагаючи переголосування постанови про перерахунок голосів виборців. Та перед тим парламентарії таки обмежили депутатську недоторканність своїх колег із місцевих рад. Відтак проти депутата сільської, районної, міської чи обласної ради може порушити кримінальну справу лише керівник прокуратури регіону, про що останній негайно повідомляє раду. Наручники депутатові надінуть після рішення суду, не чекаючи, як було, відповідної згоди його колег.

За цей закон не голосували «Регіони України», СДПУ(о), група «Відродження» й частина блоку Литвина. Вони закликали «не вішати ярлики злочинців» на всіх депутатів місцевих рад. А окремі з них пропонували заодно скасувати імунітет і депутатам Верховної Ради, розуміючи, що цього не станеться щонайменше з двох причин. Перша – парламентарія оберігає не лише закон про його статус, а й стаття Конституції. Друга – 46 відсотків парламентського складу залишаться в цій залі на наступну каденцію ВР.
Соціалісти вимагали від Володимира Литвина завершити роботу ВР ще вчора й не проводити парламентських слухань до 20-ї роковини Чорнобиля та урочистого закриття сесії. У цьому намірі ВР та в закликові Президента до якнайшвидшого приведення до присяги суддів Конституційного Суду Олександр Мороз як найперший вартовий політреформи побачив небезпеку «конституційного перевороту». Мовляв, поки нова ВР збереться на своє перше засідання десь після 15 травня, то новий Конституційний Суд скасує оновлені норми Конституції, і прем’єром стане людина Ющенка, а  не представник парламентської коаліції.

Затим і «Регіони України», й соціалісти долучились до інших противників постанови про зобов’язання ЦВК перерахувати голоси виборців – БЮТу й «Нашої України». Тож за цю постанову голосували лише ті, чиї партії та блоки не подолали 3-відсотковий бар’єр, і комуністи, які його «переступили» останніми. «Новітній» поділ передфінального парламенту позначився й на позиції спеціальної комісії ВР із моніторингу виборчого законодавства. Один її співголова, комуніст Георгій Крючков, доповідаючи, заявив, що «порушення при підрахунку голосів мали масовий характер, явно на користь певних сил». А ось інший співголова комісії Ігор Юхновський зауважив, що вибори пройшли чесно і демократично. Він навів аргумент: «Наша Україна» мала першість за кількістю своїх представників у виборчих комісіях, а зрештою опинилася на третьому місці з неочікуваним результатом.

Переможці виборів звинувачували переможених у тому, що вони не забезпечили делегування своїх членів у виборчкоми. Дехто вбачав у процедурі перерахунку спосіб зриву виборів взагалі, хтось просто пошкодував державних коштів та й без того втомлених членів комісій.

Після того, як жоден із чотирьох проектів постанов не набрав голосів, автор найрадикальнішої – Юрій Кармазін заявив про «державний переворот» і «загрозу національній безпеці». На його думку, «ця тема не закрита», справа – за судами. Пан Кармазін пов’язав учорашню відставку голови Верховного Суду Василя Маляренка з тиском на суди всіх рівнів. Юрій Кармазін пригрозив: якщо й надалі суди заперечуватимуть проти перерахунку голосів на проблемних дільницях, то два десятки партій-аутсайдерів закличуть виборців до «громадської непокори», демонстрацій, перекриття вулиць, тобто Майдану-2. Кармазін сказав, що нібито БЮТ, Партія регіонів і «Наша Україна» сфальсифікували «близько п’яти мільйонів голосів». У це можна було б повірити, якби не одне «але»: підрахунок проходив після того, як соціологи оголосили дані екзит-полу. Нагадаємо їх: ПР – 31%, БЮТ – 23,9%, НУ – 15%, СПУ – 5,4%, КПУ – 3,3%, блок Вітренко – 2,9%, блок Литвина – 2,7%, «Віче» – 2,1%… Такі ж цифри, що надійшли з різних регіонів (!), нині – на табло ЦВК. Невже на кожній із дільниць «фальсифікували» за таємним приписом, узгодженим із… соціологами?