І світло «Ранкової серенади»

Уже традиція: Міжнародний конкурс балету імені Сергія Лифаря, що розпочинається в Києві зазвичай 2 квітня – у день народження Маестро, – відкривати балетом його постановки. Так і цьогорічний VI-й конкурс у Національній опері України відкрили балетом на музику Ф.Пуленка «Ранкова серенада» – хореографія Сергія Лифаря.

Видатному танцівникові, балетмейстеру, уродженцю Києва Сергію Лифарю судилося відродити славу французького балету. Здійснити понад 200 постановок балетів і хореографічних мініатюр, очолювати балетну трупу театру «Гранд-опера», що стала під його керівництвом однією з найкращих у світі. Ніхто з французьких майстрів балету не мав стільки державних нагород Франції, як киянин Сергій Лифар.

Позавчора прем’єра балету «Ранкова серенада» відбулася на київській сцені. Відновив постановку уславлений французький танцівник  і хореограф, у минулому  улюблений учень С.Лифаря, Олів’є Пате.  Танцював балет Національної опери України.

Начальник Головного управління культури і мистецтв КМДА Олександр Биструшкін зауважує, що балет  «Сюїта в білому» позаторік відкривав конкурс імені С.Лифаря.

Наступного року під час фестивалю «Сергій Лифар де ля данс»  буде представлено  киянам балет «Міражі» – ще одну з найкращих постановок нашого великого земляка.
Участь у конкурсі поміж засновників якого і КМДА, беруть 118 танцівників та хореографів – із Австрії, Франції, Італії, Кореї, США, Фінляндії, Японії, Грузії, Росії, Казахстану, Білорусі, Латвії, України.

Великий престиж конкурсу засвідчує і авторитетне міжнародне журі, незмінний голова якого – видатний балетмейстер сучасності Юрій Григорович. У складі журі, – як ми вже зауважували, – учень С.Лифаря – Олів’є Пате, також – перший віце-президент Всесвітньої федерації балетних конкурсів і фестивалів ЮНЕСКО, перший віце-президент міжнародної спілки діячів хореографії, генеральний директор балетних конкурсів у Москві Сергій Усанов, всесвітньо відомі українські митці – Вадим Писарєв, художній керівник балету Донецького театру й Віктор Яременко – художній керівник балету Національної опери України – всього десять членів журі.

Конкурс, заснований дванадцять років тому, відбувається в три тури (3-8 квітня) в Національній опері Україні. Гала-концерт переможців та зірок балету – 9 квітня.

Цьогорічний конкурс присвячується 20-м роковинам пам’яті Сергія Лифаря. Відповідно до заповіту Маестро на могильному камені на цвинтарі поблизу Парижа Сен Женев’єр де Буа написано: «Серж Лифар з Києва». Його світле і високе ім’я завжди буде опромінювати Україну.