Двомісячник проходить кволо

15 березня розпочався весняний двомісячник з благоустрою та озеленення Києва. Про те, що вже зроблено, йшлося на розширеній колегії КМДА.

Начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Сергій Рюмшин вважає, що роботи ведуться повільно, оскільки погода не сприяла їх проведенню. Першочерговим завданням Сергій Миколайович визначив негайне приведення до належного стану доріг, тротуарів і міжквартальних проїздів. Ми провели власне розслідування стану міжквартальних проїздів на Нивках. А посприяла цьому... архітектурна виставка в «Експо-Плазі» на Салютній. Річ у тім, що на перетині вулиць Щербакова і Салютної світлофор відрегульовано таким чином, що для основної дороги зелене світло горить лише 30 секунд. Під час проведення виставок транспорт утворює тут величезні затори. Тому маршрутки об’їжджають їх міжквартальними проїздами. Кілька разів я користувався ними, поспішаючи на редакційні завдання, і відчув на собі стан тих проїздів. Повірте, сільські ґрунтові дороги порівняно з ними здаються європейськими автобанами.

– Болюче питання – аварійні розриття, – зазначив Сергій Рюмшин. – Складено графіки їх відновлення. Але із 409 ордерів закрито лише 92. Від початку двомісячника до старих додалося ще 124, до того ж виявлено 208 самовільних розриттів. За кожним таким випадком буде складено адміністративний протокол.

За зиму з’явилися стихійні звалища сміття. Голосіївський, Дарницький, Дніпровський, Святошинський та Оболонський райони мають по 5 таких звалищ, Деснянський та Печерський – по 3, Подільський – 4, Солом’янський – 6, Шевченківський – 2. Багато скарг надходить на несвоєчасне вивезення побутового смітття.

Генеральний директор «Київзеленбуду» Петро Яворовський розповів, що нині повним ходом ведеться зрізання аварійних, сухостійних і хворих дерев – це об’єкти підвищеної небезпеки: при сильних поривах вітру вони можуть травмувати людей і пошкодити транспортні засоби. На середину березня їх знято близько 900, кроновано 945 дерев.

Висаджено 842 крупномірні саджанці із глибою ґрунту – такий спосіб гарантує, що дерево не загине. Ведеться ремонт і підсів травою газонів у всіх районах – їх буде завершено до 10 квітня. Планується впродовж двомісячника висадити 400 тисяч квітів, а всього за цей рік буде висаджено 14 млн. квітів.