«Нічна варта» регіональної влади

У той час, як деяким вітчизняним шоуменам популярне ім’я стало перепусткою до Верховної Ради, до регіональних рад, як свідчать результати минулих виборів, можна потрапити, вивчивши кільканадцять гасел із найпопулярнішого фільму сусідньої держави.

Річ у тім, що, за попереднiми пiдрахунками, полiтичний блок «Нiчна варта» – одноіменний з російським блокбастером, – нині посiдає друге мiсце на виборах до Сумської мiської ради. Майбутні депутати пропустили вперед лише представників Блоку Юлiї Тимошенко. «Нічновартівці», середній вік яких не перевищує 27 років, значно випередили таких політичних гігантів, як «Наша Україна» та Партiя регiонiв.

За збереження таких пропорцiй, у майбутнiй мiськрадi БЮТ здобуде понад 30 мандатiв, «Нiчна варта» – близько 20, «Наша Україна» – близько 10, а КПУ, СПУ i Партiя регiонiв – по 3-5 мандатiв. Усього в Сумськiй мiськрадi 75 депутатiв.

На думку вітчизняних політологів, зокрема й Олексія Чепурка, такий успіх слід пов’язувати не з політичними ідеями та гаслами, з якими виступав цей блок, а з розкруткою російського фільму, який мали змогу подивитися понад 60 відсотків молодих українців.

У своїй роботі майбутні детутати також планують послугуватися ідеями фільму. Скажімо, на запитання сумських журналістів, з ким вони планують об’єднуватися, молоді політики кажуть, що обов’язково з тією політичною силою, яка матиме меншість, щоб урівноважити сили добра і зла.

Подолання «Нічною вартою» тривідсоткового бар’єру – чи не унікальний випадок у вітчизняній політиці. Згадаймо, що свого часу на політичному небосхилі вже були партії з чудернацькими назвами «Любителі жінок» та «Шанувальники пива», які, однак, так і не здобули електорального успіху.

А от партія «Веселого життя» з’явившись за кілька місяців до виборів у Пітерську думу, не змогла набрати й тисячі голосів. Невже жителі північної російської столиці не хочуть жити довго й весело?