«Арсенал» і «Динамо»: різні долі й різні клопоти

І двадцять четвертий ігровий день не вніс ясності в чемпіонську гонку. Хоча саме з матчем у Харкові пов’язували свої надії симпатики «Шахтаря». Натомість в хвості турнірного каравану відбулася подія, яку можна вважати визначальною якщо й не для чемпіонату в цілому, то принаймні для одного з його учасників.

Кульмінація тижня. Запорізький «Металург» виграв у Києві битву за шість очок у місцевого «Арсеналу». Істотної ігрової переваги не мала жодна з команд, але гості епізодами діяли краще, ніж господарі. Долю поєдинку вирішив провал арсенальців у захисті: запоріжці заробили пенальті за кілька хвилин до фіналу і впевнено матеріалізували його в переможний гол. Як і передбачалося, стрижневі ролі в безкомпромісному протистоянні відіграли екс-каноніри: обидва м’ячі «Арсеналу» забили його колишні лідери Кутарба і Нагорняк. А от Заваров, актуальний наставник столичних муніципалів, з вибором виконавців таки прогадав. Результативного Перича та моторного Ярошенка, замінених їм по перерві, відчутно забракло київській команді в ендшпілі поєдинку. Як і непоступливого в єдиноборствах Скоби. Зате Іванов особливо був потрібний «Арсеналові» в першому таймі для підсилення конструктивізму в груповому маневрі. Та гострий фланговий хавбек долучився до гри лише наприкінці зустрічі. Звичайно, ще рано стверджувати категорично, що каноніри остаточно змарнували свій шанс. Але «Металург» уник розставання з вищою лігою майже стовідсотково. Така оцінка розвитку подій не викликає сумніву.

Перспективи тижня. Схоже, «Металіст» уже відпав од групи команд, які реально претендують на третій приз чемпіонату. Бо відіграти шість очок упродовж шести турів неможливо навіть у нашому футболі. Відтак «бронзові» перспективи додають наснаги хіба що трьом елітним колективам – одеському, маріупольському та другому за рангом донецькому. «Чорноморець» випереджає тільки на очко «Іллічівець» і на три – «Металург». Одесити, за оцінками незалежних експертів, матимуть і дещо сприятливіший календар завершальних матчів. Насамперед це стосується змагання з чинним чемпіоном України. «Іллічівець» та «Металург» прийматимуть «Шахтаря» в рідних стінах, а «Чорноморець» – гостюватиме в столиці Донбасу. Це означає, що конкуренти моряків повноцінного домашнього збору на фінішній прямій не забезпечать апріорі. Натомість «Чорноморцеві», попри серйозний добір опонентів, до снаги досягти стовідсоткового результату перед своїми симпатиками. Цікаво, що «Іллічівець» і «Металург» гратимуть на виїзді з тими командами, з якими одесити зустрічатимуться вдома (за винятком «Сталі», яка «замінила» харків’ян у гостьовому графіку маріупольців). Хто виявиться ліпшим у цих перегонах «навиворіт», дізнаємося в середині травня.