Рибки з сонячною батарейкою

Минулого тижня акваріумні рибки родостомуси та дискуси, що мешкають у Київському будинку природи, опинилися в центрі уваги відвідувачів. Але не тільки через свою привабливу зовнішність, а й тому, що стали учасницями цікавого експерименту: саме їхню домівку було підключено до сонячної батареї.

ЗдавалосЯ б, ну що тут такого: у західних країнах сонячними батареями вже давно не здивуєш. Вони діють у значній частині адміністративних будівель Берліна, Мюнхена, Амстердама, Барселони. Та й у Києві вже не в одному будинку лампочки горять саме за рахунок фотоелектрики. Проте цей акваріум став першим комунальним об’єктом, який освітлюється від сонячної енергії.

Батарея, яку можна побачити на фасаді Будинку природи, складається з моно-кремнієвих пластин, які захищені бронесклом. Тож їй не страшні ні дощ, ні град, ні перепади температури. Єдине, що мають робити її власники, – щотижня протирати від пилу.

Як розповіли представники заводу «Квазар», де й виготовляють з піску такі батареї, потужності цього фотоелектричного сонячного модуля вистачить на 10 годин безперебійної роботи у разі відключення традиційного енергопостачання та в нічний період. Гарантійний термін використання – 30 років.

Підключення рибок до сонячної енергії – це перший крок реалізації проекту екологічно чистого енергозабезпечення Київського будинку природи, який ініціювала постійна комісія Київради з питань екологічної політики.

Олеся СИНЬКО