Аутсайдерів об’єднала поразка

Майже всі спостерігачі відзначають зразкову демократичність нинішніх виборів, але вони аж ніяк не є ідеальними. Тому природно, що у багатьох політичних сил виникають претензії до виборчих комісій. Особливо активні зараз ті партії та блоки, які не подолали трьохвідсоткового бар’єру. Вони вирішили об’єднатися й разом вести перерахунок голосів.

Владислав Каськів (другий номер у списку Громадянського блоку «Пора-ПРП») визнає: сам процес голосування справді був чесним, демократичним та найкращим за всю історію України. Президент зробив усе від нього залежне, щоб волевиявлення відповідало усім міжнародним нормам. Але, як казав Сталін, головне не як голосують, а як рахують. Саме до підрахунку голосів представники блоку мають чимало претензій. Лідер «Пори» не звинувачує Центрвиборчком, бо впевнений: фальсифікації чинилися саме на дільницях. А сталося це тому, що покарали не всіх винних у порушеннях під час виборів 2004 року.

Блок «Пора-ПРП» наразі не визнає свою поразку, аж поки всі не переконаються в цьому  після повторного перерахунку бюлетенів. Якщо інформація підтвердиться, Владислав Каськів пообіцяв піти у відставку й порекомендував призначити на своє місце Віталія Кличка. А поки що вибачився перед прихильниками за прорахунки під час виборчої кампанії.

– Я відчуваю особисту відповідальність за можливу поразку. І якщо вона стане реальністю, то не бачу іншого виходу, як піти у відставку з посади голови політради Громадянської партії «Пора», – зазначив пан Каськів. – Цим прикладом я постараюся запровадити нові стандарти відповідальності політиків за свої прорахунки.

Водночас керівництво Громадянського блоку наголошує, що добилося успіху у тих регіонах, де вдалося організувати ретельний контроль за діяльністю виборчих комісій. Тому на заході країни вони змогли здобути місця в 70 міських та сільських радах, а також у трьох облрадах та Київраді.

У кризовій ситуації «Пора-ПРП» приєдналася до партії «Віче», Народного блоку Литвина та Блоку НДП. Ці, подекуди діаметрально протилежні за поглядами, партії та блоки вирішили спільно вимагати перерахунку голосів так, як це було на виборах у Сполучених Штатах чи Польщі. Бо вже зафіксували цілу низку порушень. Дані в протоколах з «мокрими» печатками нерідко відрізняються від інформації, яка поступає до ЦВК. Наприклад, на кримській дільниці зареєстровано трохи менше 1200 виборців, але комісія чомусь нарахувала аж 3700 бюлетенів. А з іншої дільниці представникам чотирьох політичних сил вручили чотири різних протоколи, де цифри разюче відрізняються. 
У Черкасах активісти «Пори» нібито знайшли у підвалі аж 38 тисяч схованих бюлетенів. А на деяких дільницях значиться, що «Віче» не підтримав ніхто, хоча саме там голосували за себе члени партії та їхні сім’ї.

Керівник виборчої кампанії Народного блоку Литвина Ігор Єремєєв уже навіть знає основну схему фальсифікації. Дільничні виборчкоми буцімто навмисне робили помилки в протоколах, аби окружні комісії направили їх назад і призначили перерахунок голосів. Заново бюлетені, звісно, ніхто не рахував, а просто у дворі тервиборчкомів вписувалися нові цифри у протоколи.

Владислав Каськів передав необхідну інформацію до СБУ і збирається зустрітися із представником ОБСЄ. Уже й президентові звернення наді-слали та підготували позови до судів. Адже далеко не всі виборчі комісії бажають заново рахувати бюлетені та начебто не звертають уваги на скарги.

Цікаво, що наразі ніхто не називає конкретну партію чи блок, на чию користь відбувалися порушення. Мовляв, фальсифікували різні політичні сили. Що ж це: небажання визнати свою поразку чи намагання відновити справедливість? Перший варіант представники партій та блоків, що об’єднались, одноголосно відкидають. Вони не заявляють однозначно, що ошукані, а лише бажають перевірити результати виборів. Але чи вдовольняться вони, якщо перевірка не виявить масштабних порушень, які б дійсно вплинули на їх рейтинги?..