Дідівщина живуча

Уже на початку квітня Парламентська Асамблея Ради Європи має ухвалити рекомендації щодо прав людини в армії. Головний доповідач з цього питання Олександр Арабадьєв зазначає у своєму звіті, що дідівщина лишається проблемою для армій колишнього СРСР.

За словами Арабадьєва, у доповіді йдеться про ситуацію, що склалася в арміях Європи за останні кілька років. Дані щодо України взято з висновків місцевих неурядових організацій та доповіді Держдепартаменту США, оприлюдненій два роки тому, тобто ще до Помаранчевої революції.

У звіті болгарського депутата говориться про суворі умови для українських солдатів та знущання з них, про випадки загибелі та самогубства. Згадується і про корупцію. Так, за висновками американського Держдепартаменту, солдати в Україні повинні віддавати командирам гроші й подарунки, отримані від їхніх родин. А ситуацію в російській армії Арабадьєв назвав надзвичайно тривожною – до 80% солдатів зазнають фізичного насилля.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко вважає, що дідівщина в українській армії уже відходить у минуле – цьому сприяло скорочення терміну служби до одного року. Однак у нещодавньому інтерв’ю Радіо «Свобода» Анатолій Гриценко сказав: «Я був би нещирим, якби сказав, що ми повністю викорінили це ганебне явище, тому що багато залежить від офіцера. Тобто тут проблема не стільки інституційної системи, скільки персональної, яка залежить від ставлення людини. Я не можу сказати, що всі лейтенанти у нас керують своїми підрозділами як належить. Але наявність такої простої речі, як мобільний телефон у багатьох солдатів дозволяє вчасно навести порядок».