Банан – для гіпертоніків

На порозі весна. Організм у цей час надсилає сигнали, що потребує вітамінного підживлення. З другого боку, багато хто різко переходить на дієту, аби привести до привабливішого вигляду свою фігуру. І в тому, і в тому разі, як правило, зарадять фрукти. Однак варто знати деякі тонкощі, аби не передати куті меду.

Авокадо – фрукт хоч і екзотичний, але досить корисний. У ньому мало калорій і багато вуглеводів. Однак тим, хто дотримується жорсткої дієти, авокадо зловживати не можна. Річ у тім, що він спалює холестерин і жири, а значить, усі корисні речовини з організму можуть безслідно зникнути. Це й може спричинити голодну непритомність й запаморочення голови.

Одним із найкорисніших фруктів вважають грейпфрут. Однак і ним об’їдатися не варто. Він шкідливий для людей, які з певних причин вживають антидепресанти чи антибіотики. Також протипоказаний жінкам, які приймають контрацептивні піґулки.

Уявіть собі, що навіть банан не для всіх корисний. Скажімо, лікарі помітили, що деякі пацієнти скаржаться на головний біль після того, як пригостилися бананами. Як зауважив лікар-фітотерапевт Валентин Щербина, банани знижують ризик захворіти на серцево-судинні недуги, однак вони протипоказані людям зі зниженим артеріальним тиском, оскільки ще більше його знижують. Отже, гіпертонікам банани підходять, а гіпотонікам – ні.

Ми також звикли, що при застуді чи загалом при авітамінозі організм варто поповнювати вітаміном С. І хоч достатньо його міститься у шипшині, чорній смородині (особливо у листі), капусті тощо, нерідко зловживаємо лимоном. І хоч він справді корисний, але, приміром, дівчатам, які вирішили схуднути, цілковито протипоказаний. Чому? По-перше, людям з ослабленою нервовою системою він холерично підвищує тонус, по-друге, при споживанні лимону на голодний шлунок може виникнути опік слизової оболонки. Не забувайте, що при сухому кашлі також не треба їсти лимон, адже через додаткове виділення слизу активізується подразнення бронхів.