У Чорновола, було, підвищився тиск

Заставлені екзотичними наїдками столи та одинокий спіч у напівпорожній залі кінотеатру «Зоряний» незмінного речника Партії регіонів Тараса Чорновола залишалися чи не єдиними свідченнями того, що саме о 22 годині мають повідомити перші результати екзит-полів.

Не змінилася ситуація у приміщенні штабу і на початку одинадцятої. Але перші цифри, якими почали ділитися між собою завдяки мобільному зв’язку вітчизняні журналісти, значно додали настрою не лише Тарасу В’ячеславовичу, а й деяким російським мас-медійникам, яких цього вечора зібралося тут чималенько.

– Тридцять три відсотки (результат перших екзит-полів. – Автор.) – це, звісно, не та цифра на яку ми розраховували, – поділився своїми думками пан Чорновіл, – однак, саме вони свідчать про беззаперечну перемогу нашого блоку. Він висловив упевненість, що розмови про створення помаранчевого мегаблоку так і залишаться розмовами.

Десь близько 23-ої у залі з’явився лікар, який усім бажаючим пропонував зміряти артеріальний тиск. Бажаючих виявилося небагато. Однак ідея, яку підкинула «в маси» московська журналістка, щоб зміряти тиск у когось із майбутніх депутатів, сподобалася багатьом. А оскільки крім пана Чорновола тієї миті нікого поблизу не було, експериментувати вирішили на ньому, тим більше, що він не дуже й протестував. 159 на 116 – таким був тиск у Тараса Чорновола.

«Це трохи вище мого звичайного рівня», – повідомив парламентар. На його думку, нинішні вибори пройшли значно спокійніше, ніж минулі президентські, після яких його тиск не міг нормалізуватися понад місяць.

...Опівночі, з приїздом лідерів блоку регіоналів Віктора Януковича та Рината Ахметова, зал кінотеатру став більш схожий на штаб лідера парламентських перегонів. Під час свого першого спічу Янукович відразу заявив про готовність формувати новий уряд України. За його словами, партія готова взяти за це відповідальність і закликає всіх, кому не байдужа доля України, долучатися до цього.

– Наша перемога – це початок нового відліку часу в Україні. Ми готові працювати з усіма політичними силами в парламенті. Немає такого компромісу, на який би ми не пішли заради спокою і розвитку України, – наголосив Янукович.

Найперше, за що візьметься Янукович як вірогідний прем’єр – це реформування економіки України. Він також сказав, що нині Україна – «єдина країна, соборність якої ніхто не ставить під сумнів». Янукович висловив готовність «зняти напруження і об’єднати схід і захід України».

З-поміж російськомовних журналістів відлунювало й польське «пшекання». Крім масмедійників у залі можна було побачити й політологів від західних сусідів. Зокрема, Владіміш Соколовський (з Лодзя) повідомив, що найбільшою сенсацією для поляків є не друге місце БЮТу, а те, що майбутня Верховна Рада може взагалі утворюватися без Володимира Литвина і його політичного «канату».