Робота буде

Відбувся Інформаційний форум роботодавців «Шануємо кращих». Організатором цього заходу став Київський міський центр зайнятості. Для ознайомлення роботодавців з новітніми технологіями підбору кадрів, які, як відомо, вирішують усе, на запрошення Київського міського центру зайнятості до Міжнародного виставкового центру з’їхалися представники близько 2000 підприємств та 60 навчальних закладів Києва.

На відміну від типових ярмарків вакансій, форум проходив без урочистого розрізання стрічки, без оркестрів, фуршетів та дискотек. Замість було проведено семінари для самих роботодавців на теми «Інформаційні технології в управлінні сучасним підприємством», «Формування сучасного кадрового потенціалу», «Франчейзинг: технологія швидкого і ефективного бізнесу», «Вступ до європростору. Міжнародний досвід та практика», «Основи торгівлі на ринках» і «Страхування ризиків підприємства в умовах вступу до СОТ». Виїзний центр зайнятості ознайомив роботодавців з послугами КМЦЗ щодо підбору потрібних їм працівників з міського банку даних. Молоді фахівці зустрічалися з керівниками підприємств. Тут же вирішувалися питання реального працевлаштування.

У першій половині дня до роботи форуму долучився міністр праці та соціальної політики України Іван Сахань. Він відвідав виставку новітніх технологій, відзначив міністерськими подяками найкращих роботодавців і сказав: «Те, що я побачив на форумі, вражає високим рівнем підготовки і великими перспективами. Виходячи на європейський рівень, ми маємо подбати про комплексне вирішення проблеми безробіття.  На основі плідної співпраці як самих роботодавців, так і тих державних установ, перед якими поставлено відповідне завдання».

Під час прес-конференції у пана Саханя спитали: «Що робиться для того, щоб зупинити відлік працездатного населення в інші країни через відсутність роботи в Україні та низькі зарплати?»

– Серед нагальних завдань – прийняття Трудового кодексу, який би відповідав сучасним соціальним реаліям. Однак через політичні амбіції депутати минулого скликання так і не зуміли його прийняти, – відповів Іван Сахань. – Наповнювання пенсійного фонду теж треба значно покращити. І в першу чергу через легалізацію заробітків. Те, що називають «чорним налом», працює не на Україну. А що стосується зростання заробітків, то тут урядові директиви не допоможуть, а допоможе лише розвиток економіки. 2005 року номінальна заробітна плата зросла на 40 відсотків, а реальна – на 22. Отже, прогрес є».

Учасники форуму високо оцінили роботу Київського міського центру зайнятості. Кожен киянин без довгих зволікань може отримати інформацію про наявні вакансії і про підприємства, які пропонують їм ту чи ту роботу. Навіть довідки, на отримання яких раніше витрачалося чимало часу, можна замовляти безпосередньо через електронний термінал. Порівняно з відповідним періодом минулого року в 1,3 раза збільшилася кількість робочих місць. У січні-лютому 2006 року до Центру зайнятості у пошуках роботи звернулися 6,6 тисячі киян. Отримали роботу понад п’ять тисяч.