Працівники кінотеатрів готові страйкувати

Уже три роки директори київських кінотеатрів «Жовтень», «Лейпциг», «Ленінград», «Росія» та «Флоренція» добиваються передачі цих закладів в оренду трудовим колективам, посилаючись на Закон України «Про оренду державного та комунального майна». Адже кінотеатри не можна надавати в оренду на конкурсній умові, а тим паче продавати.

Показовим у цьому плані є те, що трудовий колектив кінотеатру «Жовтень» виграв справу у суді в лютому 2005 року. І хоча суд зобов’язав Головне управління комунальної власності передати цей кінотеатр в оренду трудовому колективу, однак управління не може виконати ухвалу суду без рішення сесії Київради. Але от уже рік Київрада зволікає із цим рішенням, незважаючи на те, що позицію кінотеатрів підтримують мер Києва, низка головних управлінь КМДА та постійних комісій Київради, і, як запевняє директор кінотеатру «Флоренція» Геннадій Шевчук, – переважна більшість міських депутатів.

Директори кінотеатрів переконані, що розгляд цього питання зривали деякі депутати, що пов’язано з «особистою зацікавленістю та лобіюванням корпоративних партійних інтересів». Інтерес до кінотеатрів зумовлено «великою активністю на виборах до Київради бізнесменів, у коло інтересів яких потрапили приміщення кінотеатрів та земельні ділянки під ними». Щоправда, поки що прізвищ «лобістів» не названо, бо директори кінотеатрів сподіваються на позитивне рішення Київради. Адже вже є досвід орендування трудовими колективами кінотеатрів «Кінопанорама» та «Київ».

І це при тому, що після укладання договорів оренди місто отримуватиме додатково близько 1,5 млн. гривень щороку. Якщо до ремонту кінотеатру «Ленінград» його відвідуваність становила близько 21 відсотка, то після ремонту – майже 50. Директор Ірина Богорська впевнена, що цей показник можна й покращити – 90 відсотків.

Якщо Київрада не прислухається до права на оренду трудових колективів кінотеатрів (а це близько 600 чоловік), то вони погрожують розпочати безстроковий страйк.