Запасайтеся терпінням

За тиждень до дня голосування у Криму моніторингові організації провели репетицію виборів. У Таврійському університеті створили зразкову дільницю з комісією, виборцями й спостерігачами, кабінками для голосування й скриньками. Навіть муляжі бюлетенів виготовили.

Умови на псевдодільниці були ідеальними – обладнане приміщення, укомплектований професійними членами виборчком. Та навіть у такій ситуації проблем уникнути не вдалося. Що тоді вже говорити про реальні дільниці, де часом і жахливі приміщення, і кадрів бракує.

Які ж проблеми та незручності можуть очікувати на виборця? І що може зробити звичайний виборець, аби полегшити процес голосування? Голова правління Комітету виборців України Ігор Попов рекомендує передусім перевірити наявність свого прізвища у виборчих списках. Одначе на дільниці чи в окружкомі це потрібно було зробити завчасно. Тим, хто не встиг, доведеться віднині звертатися до суду (сьогодні, до речі, останній термін, якщо Президент України не підпише зміни до закону, що дозволяють судове оскарження неточностей у списках в день голосування. Але не пізніше, ніж за три години до закриття дільниці).

Навіть в облаштованих дільницях очікуються значні черги. Бо на видачу бюлетенів кожному виборцеві два члени комісії приділяють від 2 до 5 хвилин. До того ж, людям ще треба прочитати ці майже метрові «рушники» та, власне, визначитися із своїм вибором. Тому зрозуміло, що в місці для голосування збереться чималенький натовп. Подекуди доведеться чекати не менш як годину. Можливо, ще й на вулиці і не за найкращої погоди. У декого терпіння може луснути й він піде, так і не реалізувавши своє конституційне право обирати.

Тому Олександр Чекмишев та Ігор Попов рекомендують виборцям, які вже визначилися зі своїми симпатіями, завчасно дізнатися порядковий номер політичної сили, за яку голосуватимуть, як у бюлетенях до Верховної Ради, так і до місцевих рад. А жителям міст також потрібно пам’ятати, що на дільницях теж бувають «години пік»: з 11.00 до 13.00 та з 15.00 до 18.00. Щоб довго не стояти в черзі, краще голосувати або зранку, або вже ввечері після 18.00.

Аби уникнути фальсифікацій із застосуванням відкріпних талонів, новий закон ускладнив процедуру їх використання. Отримати цей талон (хоч їх видача завершується завтра о 20.00) не важко, проблематичніше з ним проголосувати. Пан Попов зазначає, що виборці мають до 12.00 в суботу зареєструватися в комісії округу, де збираються проголосувати. Річ у тім, що голосувати з відкріпними талонами можна лише на одній-єдиній, визначеній дільниці округу. Вона може бути розташована в іншому районі міста, а то й в іншому населеному пункті.  Тяганини чимало, проте, якщо виборець бажає проголосувати, то він зможе це зробити.