Сусіди обирали президента

Багатотисячними демонстраціями протесту завершилися в неділю вибори президента Білорусі. Опозиційний кандидат Олександр Мілінкевич звернувся з вимогою до керівництва країни анулювати результати голосування та провести його повторно. Опозиція вважає, що результати було сфальсифіковано.

Згідно з даними Центральної виборчої комісії, переміг чинний президент Олександр Лукашенко. За нього проголосували більш ніж вісімдесят відсотків виборців.

Секретар ЦВК Микола Лозовик повідомив, що серйозних порушень зафіксовано не було, як і зауважень від білоруських та іноземних спостерігачів. Щоправда, тих, хто різко висловлювався на адресу Лукашенка, до країни не пустили. Як-от спостерігача від ОБСЄ Ґеорґа Шірмбека, який назвав білоруського главу держави «останнім диктатором Європи».

Сумніви в демократичності виборів у Білорусі є і в Маріелуїзе Бек – спостерігача від ОБСЄ, яка до Білорусі таки потрапила. На її думку, порушення демократичних правил гри відбулися ще до виборів. За її словами, було багато можливостей для маніпуляцій, оскільки дострокове голосування розпочалося іще 14 березня. І нині ніхто не знає, що відбувалося із урнами протягом останніх чотирьох днів. Згідно з офіційними даними, ще до неділі свої голоси встигли віддати від 25 до 35 відсотків виборців.