Для нинішніх бюлетенів сейфи замалі

Незабаром мільйони українців вирішуватимуть подальшу долю своєї країни, міста, району, села. Аби гідно обрати майбутнє, слід створити й відповідні умови на кожній дільниці: починаючи із встановлення кабінок і завершуючи освітленням. Столичне керівництво запевнило, що підстав для хвилювань немає – підготовка проходить належним чином.

Заступник голови КМДА – керівник апарату, голова робочої групи зі створення умов та сприяння проведенню вільних і прозорих виборів Броніслав Стичинський наголосив, що згідно із законодавчими нормами належне матеріально-технічне забезпечення всіх комісій, які здійснюватимуть виборчий процес у місті, покладено саме на органи виконавчої влади місцевого самоврядування. Він розповів, що в Києві створено 7 виборчих округів, хоча завжди було 10 (по одному в кожному районі), 10 районних територіальних комісій і одна міська. Загалом же в місті працюватиме 1024 дільничні комісії, де водночас проходитиме голосування по виборах депутатів до парламенту, Київради, районних рад та міського голови. Тобто ці дільничні комісії виконуватимуть дві функції: вибори загальнодержавного й міського рівнів. Пан Стичинський запевнив, що формування дільничних комісій уже повністю завершено і вони активно розпочали свою роботу.

Звісно, що не обійшлося й без проблем. За чинним законодавством, дільничні комісії формуються виключно за поданням політичних партій, а органи місцевого самоврядування до цього процесу не мають жодного стосунку.

– Ми не можемо подавати свої кандидатури та брати участь у формуванні складу комісії, – пояснив пан Стичинський. – Через це й виникають проблеми: нині чимало членів дільничних виборчих комісій із різних причин почали відмовлятися від участі в роботі й написали заяви про вихід зі складу. Ми нещодавно звернулися до всіх столичних партосередків, щоб вони терміново надали пропозиції зі створення резерву. Це подіяло: нині практично у всіх районах є дійовий резерв представників політичних партій, які заміщуватимуть членів дільничних комісій у разі їх відмови від роботи. Згідно із законодавчою нормою кворум дільничної комісії – половина від призначених, а не дві третини, як раніше. Скажімо, якщо з 18 буде 9 осіб, то дільниця повноцінно працюватиме. Якщо з тих 9 хоча б 5 членів комісії проголосує за те, що вибори відбулися, то все буде законно.

Спеціально створені комісії перевірили всі можливі «чорні» виходи на виборчих дільницях. Аби не виникало жодних порушень на кшталт «крадіжки бюлетенів, печаток, несподіваної навали бандитів чи раптового зникнення голови комісії», додаткові виходи закрили, залишивши лише один – центральний – для всіх: і для виборців, і для членів комісії, і для спостерігачів. А на випадок перебоїв енергії встановили аварійні системи живлення. Побільшало роботи й у правоохоронців, котрі вже перейшли на цілодобове чергування.

На кожну дільницю завезли все необхідне: від канцтоварів до столів та стільців. Однак було дано завдання забезпечити ще й звичайними друкарськими машинками. Отут і виникли ускладнення: спробуй знайти у місті необхідну кількість механічних машинок, які у столиці вже давно стали раритетом! Тож довелося нишпорити по запилених комірчинах і «техніку-пенсіонерку» знову долучати до роботи. Нині вона красується на кожній дільниці.

– Тепер наше основне завдання – друкування виборчих бюлетенів, – продовжив свою розмову голова робочої групи. – Якщо ЦВК друкує бюлетені для виборів народних депутатів, то міська ТВК – для виборів депутатів до Київради та міського голови, а територіальні районні комісії – для виборів депутатів у район. Нині уже всі угоди про друк підписано. Сподіваюся, що до середи цю роботу повністю буде завершено і цього ж дня у необхідній кількості їх уже розвезуть по дільницях. Не забули й про збереження бюлетенів. Однак і тут не обійшлося без проблем: виявляється, що сейфи з попередніх виборів замалі для теперішніх бюлетенів, які розміром значно більші від попередніх. Аби це питання вирішити, довелося закуповувати нові сейфи – більші за обсягом.

Пан Стичинський також звернувся до всіх виборців із проханням заздалегідь прийти на дільниці, аби перевірити себе у списках та ознайомитися з десятками кандидатур, щоб потім не створювати черги, вивчаючи все написане в чотирьох довгих бюлетенях та розписуючись на чотирьох різних бланках.

Виявляється, що з 1 січня донині перевірити правильність списків прийшли лише близько 10 тисяч киян із 2 млн. 65 тис. виборців. Загалом же, якщо порівнювати з минулими виборами, у столиці кількість виборців зменшилася на 20 тисяч.

Комунальникам поставлено завдання: у переддень виборів очистити місто від агітаційного бруду.

– На допомогу залучатимуть «Київавтодор», «Зеленбуд» та інші структури. Однак немає гарантії, що після цього агіток знову не поналіплюють.