У пошуках «Жар-птиці»

У кінотеатрі «Жовтень» 23-28 березня відбудеться унікальний фестиваль «Історія аніме».

У програмі – ретроспектива короткометражних робіт засновника аніме Тедзуки Осаму, а також кілька повнометражних фільмів, які вже стали класикою японської анімації.

Експериментувати з анімацією японці почали 1910 року, а перші аніме з’явилися 1917-го. Аніме – чудовий спосіб оцінити не тільки те, як сучасні японці відображають свої традиції, але й як на японському мистецтві відбиваються мотиви та сюжети інших народів.

Вирішальну роль в історії аніме зіграв Тедзука Осаму (1926–1989), який запропонував відмовитися від марного змагання з повнометражними фільмами Волта Діснея, і перейти натомість на створення ТВ-серіалів, які були б привабливими для японської аудиторії. У програмі – шість його короткометражних мультфільмів, знятих у 1960 та 1980 роках.
У програмі фестивалю також три повнометражні стрічки. «Хоробрий сонячний принц» (1968) режисера Ісао Такахата розповідає про хлопчика Холса, який за допомогою сонячного меча хоче перемогти Диявола, що руйнує села та вбиває їх жителів. На шляху Холса зустрінуться срібні вовки, риба-чудовисько, зачарований ліс... Аніматором у «Хороброму сонячному принці» виступив Хаяо Міядзакі.

У центрі картини «Експрес-галактика 999» (1979) режисера Таро Ріна – історія хлопчика Тецуро, який із провінційного містечка потрапляє до центру ультрасучасного міста. Він краде квиток на «Експрес-галактика 999», який відходить з міжпланетної станції «Мегаполіс», і за це його переслідує поліція механічних людей. Випадково хлопця рятує таємнича дівчина Мейтел, з якою Тецуро вирушає на планету Андромеда, де є фабрика з виробництва механічних людей з людською зовнішністю.

Режисер «Жар-птиці» (1980) Таку Сугіяму звертається до теми далекого майбутнього, коли Земля стане єдиною республікою. Через нестачу енергії земляни вирішують розбудити вулкани планети, аби використати їх енергію. Це загрожує катастрофою для Землі, і тому голова уряду віддає наказ космічному мисливцю Годо знайти Жар-птицю – космічну істоту, чия сила невичерпна та вічна… Годо разом із друзями вирушає в небезпечну мандрівку.