Автостоянка шукає втрачене право на землю

Спілка громадських організацій «Громадський актив Києва» стала помічником 1900 власникам автомашин, членам кооперативу відкритої автостоянки «Дублер» в мікрорайоні Теремки-2.

Цей кооператив існує з 1984 року. 2004-го постало питання, щоб територію «Дублера» поділити між ВАТ «Завод залізобетонних конструкцій імені С.Ковальської», ТМО «ЛІКО-ХОЛДИНГ» та новою запланованою автодорогою. Перед розподілом столичної землі, як годиться, у Голосіївському районі було проведено громадські слухання з питань забудови. Саме на них визнали, що немає заперечень проти відведення земельних ділянок для двох забудовників і міської автодороги.

Однак ці громадські слухання носили більше формальний характер, аніж реальне обговорення всіма мешканцями мікрорайону та причетними до території людьми, які мають повне право голосу щодо цього питання. Влада чудово розуміє, що в одну мить кудись перенести майже дві тисячі автомашин неможливо. Тож за рішенням Київської міськради мали до 30 листопада 2005 року визначити місце для перенесення автостоянки «Дублер» та продовження автодороги вулицею Конєва. Проте час минув, а з виділенням нової земельної ділянки для кооперативу питання так і не вирішено.

Нещодавно забудовники поставили щити з інформацією про зведення нових будинків. Члени кооперативу були шоковані звісткою, що на місці їхньої автостоянки «Дублер» розпочинаються будівельні роботи. Із запитаннями «як це?», «що з нами буде?» вони звернулися до голови кооперативу. А найактивніші та небайдужі до своїх прав кинулися шукати підтримки до Спілки громадських організацій «Громадський актив Києва». 12 березня 2006 року на загальних зборах члени кооперативу «Дублер» обурювалися: «Що то за громадські слухання, коли у нас нічого не питали?», «Чому ми другий рік платимо за землю, якщо вона нам уже не належить?», «Нікуди ми звідси не підемо! Це наша земля уже понад двадцять років!» тощо.

– Ми обговорили можливі шляхи розв’язання цієї проблеми, – зазначає активіст «Громадського активу Києва» Сергій Федоров. – Як юрист я допоміг правильно оформити створення місцевої ініціативи для захисту прав членів кооперативу.

Першою вимогою було скасування рішення Київради про відведення землі. Міський депутат від Теремків-2, який має свій вплив у товаристві забудовників і зацікавлений у підтримці його на виборах 26 березня 2006 року, одразу зустрівся з ініціативною групою і запропонував на вибір три інші земельні ділянки під автостоянку. Також пообіцяв, що має достатньо впливу, аби без проблем оформити усі документи. Його пропозиція, озвучена головою кооперативу на загальному зібранні, з одного боку, зацікавила членів кооперативу, а з другого викликала недовіру. «Напередодні виборів усе що завгодно можна наобіцяти», «нехай сам особисто прийде до нас і роз’яснить, слово дасть», «він просто хоче час до виборів протягти, щоб скандал розголосу не набирав»,  – викрикували на зібранні власники кооперативу. «Коли б нам за ту землю ще доплачувати не довелося», – бурмотів вусатий дядько, що стояв у кутку.

Говорили на зібранні багато і нарешті постановили, що діятимуть усіма можливими методами. Зокрема, потрібно розглянути нові ділянки та продовжити переговори з депутатом. І збирати підписи проти рішення Київради щодо надання землі забудовникам, щоб коли нічого не вийде з новим місцем, то до кінця боротися за існуючу земельну ділянку. Потрібно також провести аудит зібраної за останні два роки плати за стоянку і перевірити, як ті гроші було використано. Ймовірно, що за ту само ділянку землі і від забудовників, і від кооперативу податки збирали. Ще один крок членів кооперативу для захисту своїх прав – позов до суду з вимогою на час остаточного вирішення проблемного питання заморозити буді-вельні роботи і закріпити землю за кооперативом.

«Ситуація вкрай напружена і складна. Однак я вірю у молодих хлопців з «Громадського активу Києва», які взялися нам допомагати. Вони юридично грамотні і підготовлені й вносять конструктивність у хід вирішення справи», – прокоментував ситуацію член кооперативу Михайло Гуменюк.

Марія ПІВТОРАК