«Громадський актив Києва»: Перевірте, чи правильно нараховано пенсію!

Розмір пенсій для багатьох літніх людей в Україні став справжнім розчаруванням. Вони сподівалися на істотне підвищення державної підмоги, а все вийшло «відповідно до можливостей Пенсійного фонду». В основу обчислення величини пенсії, як відомо, було закладено заробітну плату і трудовий стаж пенсіонера. Розрекламована пенсійна реформа пожартувала з людей со-ціальної сфери – вчителів, лікарів, культосвітніх працівників, а також трудівників колгоспів, які увесь радянсько-пострадянський період працювали на голодному грошовому пайку, майже за «дякую».

Але деякі пенсіонери досі навіть цих мізерних надбавок не отримують. Тому що в управліннях Пенсійного фонду, де повинні перераховувати пенсію, елементарно не вистачає рук. От і виходить, що перерахунок пенсії – це не автоматична процедура, гарантована на законодавчому рівні, а послуга за вимогою.

У листопаді минулого року Спілка громадських організацій «Громадський актив Києва» започаткувала власну програму консультацій з перерахунку пенсій. Спочатку така акція не дуже сподобалася працівникам Пенсійного фонду. Але згодом стало зрозумілим, що активісти виконують роботу, за яку фахівці з управління Пенсійного фонду отримують зарплатню, тож вони почали надавати допомогу гаківцям.

Нині консультації з пенсійних питань киянам надають в усіх громадських приймальнях «Громадського активу Києва». Керівник проекту «Громадська приймальня» Лідія Іванівна Мальована погодилася відповісти на наші запитання.

– Скажіть, будь ласка, як відбувається власне перерахунок? Які документи треба принести, щоб отримати консультацію?

– У приймальні «Громадського активу» підхід до кожного звернення завжди індивідуальний. Людей не лише консультують з перерахунку пенсій, а й радять, які саме документи слід надати і які роки з трудового стажу обрати, щоб пенсія була максимально можливою. Розрахунки проводять за допомогою спеціальної програми. Вона була розроблена спільно з працівниками Пенсійного фонду. Ця програма розраховує пенсії за віком. Для отримання консультації треба принести довідку про заробітну платню, документ, якій засвідчує трудовий стаж. Уся інша інформація приймається в усній формі. Ми надаємо консультацію, а не перевіряємо достовірність отриманих даних. Якщо людина каже, що вона інвалід першої групи, ми проводимо розрахунок на підставі отриманої інформації. Не думаю, що людина брехатиме нам про свої нагороди, пільги або ж про наявність інвалідності. Це просто не має сенсу.

– Чи надають ваші приймальні консультації військовим пенсіонерам?

– На жаль, ми не можемо перевірити за допомогою програми розрахунок пенсій для чорнобильців і військовослужбовців. Для цих категорій пенсіонерів держава ухвалила цілу низку законів й законодавчих актів, які мають захищати їхні права. Але фактично ніхто не несе відповідальності за несвоєчасний перерахунок допомоги цим людям.

Законодавство має дуже багато нюансів, яких не може передбачити наша програма. На такі звернення ми надаємо індивідуальні консультації і завжди радимо звертатися до відповідного управління Пенсійного фонду.

– Чи багато людей уже отримали консультацію з цих питань?

– Щодня до консультантів «ГАК» звертаються сотні людей. Деякі щойно дізналися про можливість здійснити перерахунок, інші – збираються на пенсію і хотіли б прийти до Пенсійного фонду з готовими розрахунками «кращих років». Уже понад п’ятнадцять тисяч киян отримали таку консультацію в наших приймальнях.

Хотілося б ще наголосити на такому. По-перше, усі консультації щодо розміру пенсії ГАК надає безплатно. По-друге, кожен, хто звертається до нашої приймальні, отримує довідку з розрахунками. Але треба зазначити, що інформація, яку надають в приймальнях ГАК про розмір пенсій, не є автоматичною гарантією отримання вказаних грошей в касі. Довідка про перерахунок пенсії, що ви отримали в приймальні «Громадського активу Києва» може бути підставою для звернення до Пенсійного фонду. Тобто для підтвердження свого права на збільшення пенсійних виплат потрібно обов’язково звернутися до районної установи Пенсійного фонду.

– Як відомо, з першого січня проводиться перерахунок пенсій. Чи обов’язково особисто звертатися до Пенсійного фонду працюючим пенсіонерам?

– Статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що у разі, якщо особа після призначення пенсії продовжувала працювати, то вона має право на перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.

Кожний наступний перерахунок пенсії проводиться не раніш як через 2 роки роботи після попереднього перерахунку з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.
Отже, ті пенсіонери, котрі після перерахунку пенсії з 01.01.2004 р. продовжували працювати, будуть мати право на перерахунок за умови, що на 01.01.2006 р. вони відпрацювали 2 роки. При цьому перерахунок буде проводитись зі строків, передбачених статтею 45, а саме: якщо заяву на перерахунок пенсії буде надано до 15 січня – перерахунок проводиться з 1 січня, після 15 січня – перерахунок проводитиметься з 1 лютого.

Таким чином, для тих, хто продовжує працювати, з питання перерахунку пенсій з 01.01.2006 року необхідно звертатися до відділу кадрів свого підприємства. Працівники відділів кадрів централізовано нададуть до органів Пенсійного фонду за місцем проживання пенсіонерів усі необхідні документи, тому звертатися особисто до органів Пенсійного фонду немає потреби.

– Де і коли можна отримати консультацію «Громадського активу Києва»?

– «Громадський актив Києва» здійснює консультації з перерахунку пенсій в усіх районах міста. Приймальні працюють з дев’ятої до вісімнадцятої години щодня. Вихідні: неділя та понеділок. Адреси приймалень можна отримати за номером «гарячої лінії» 586-23-12 або в наметах у активістів ГАК.