Мер знає, як живуть на стипендію

Знайти, де зустрічається Київський міський голова Олександр Омельченко зі студентами Національного технічного університету (КПІ) було неважко – будинок культури аж палахкотів сотнями стягів конкурентів – партії «ПРП-ПОРА».

Двохтисячна зала була заповнена майже вщерть. Олександр Олександрович розповів про те, яким буде студмістечко на Теремках, пообіцяв, що той мікрора-йон стане одним із найпрестижніших у столиці й запросив на закладення капсули у фундамент нової домівки. Поділився міський голова з молоддю й планами – про спорудження нового гуртожитку на 500 місць на території університету, завершення реконструкції парку. Зупинився на проблемах столиці та шляхах їх розв’язання. Далі настала черга запитань та відповідей.

«Як упоратися із горезвісними «пробками» на дорогах?» – «Торік я зібрав керівників усіх підприємств та організацій, – розповів мер, – і запропонував скористатися німецьким досвідом. Там частина підприємств починає працювати о 6.30, частина – о 7.00, 7.30, 8.00. Відповідно завершують робочий день. У нас – усі хочуть їздити на дев’яту! Звідси й «пробки». Ми зробили, що тільки можна: на мосту Патона чотири смуги руху вранці в один бік, увечері – в другий. Ще кілька «вузьких» місць розвантажили. За останні роки створили в Києві тролейбусних ліній більше, ніж за весь час існування цього виду транспорту. Щороку запускаємо по новій станції метрополітену, торік отримали 35 нових вагонів. До студмістечка на Теремках за два роки чотири нові станції спорудимо».

Розмовляв Олександр Олександрович з молоддю статечно, ґрунтовно, як із рівними. Два юнаки із заднього ряду рушили до виходу, й він миттю відреагував: «Втомилися? Якщо не заперечуєте, я заберу письмові запитання й дам відповідь через ректорат». – «Ні!» – задзвеніла тисяча голосів, аж у вухах залящало, й розмова продовжилася.

Як прожити на малу стипендію?» – «На це запитання я відповім так, – сказав міський голова. – Я студентом уночі розвантажував вагони й мав добрі гроші. Вам цього робити не треба, бо з 4-5 курсу можна працювати за фахом. На півставки, у вихідні. Не лінуйтеся. Хіба важко в Києві зайнятися підприємництвом? Неправда. Зареєструватися підприємцем не лише легко й швидко, а й кредит у банку «Хрещатик» на це можна отримати з пільговими відсотками. Місто могло б і зі стипендіями допомогти, але цього не дозволяє законодавство».

На стандартні передвиборні запитання про долю зеленої зони столиці та неестетичну забудову центру Києва «висотками» Олександр Олександрович відповідав довго й терпляче. «Парки і сквери відновлюються, створюються нові, й ви щороку можете побачити це під час двомісячників із благоустрою. І нині в Києві нема жодної споруди, вищої за Михайлівський Золотоверхий собор чи дзвіниці Києво-Печерської лаври».

Довгенько розповідав Олександр Олександрович про серйозну екологічну проблему кожного великого міста – сміття. Заспокоїв, що сміттєспалювальний завод біля Вирлиці працює на третину потужності й зовсім перестане працювати найпізніше в середині наступного року, коли буде споруджено чотири необхідні сміттєсортувальні станції (нинішнього року їх буде вже три). Відтоді все сміття сортуватимуть, брикетуватимуть і закопуватимуть без спалювання.

«Чи знаєте ви, що в міських рагсах (зокрема, в Шевченківському) під час реєстрації шлюбів від вашого імені вручають подарунки, а потім вимагають за них по 70-80 гривень?» Це запитання міського голову, вочевидь, засмутило: «Якщо справді так, то це – шахрайство. Найближчим часом правоохоронні органи втрутяться й винних покарають».

«Скажіть, будь ласка, які у вас взаємини з вашим опонентом Віталієм Кличком, – прочитав Олександр Омельченко ще одне запитання. – Адже всі знають, що ви завжди підтримували його на боксерських аренах».

– Я не лише Віталія підтримував, – відповів Олександр Олександрович. – Спершу познайомився з молодшим, Володимиром, коли він став олімпійським чемпіоном 1996 року і я вручав йому, як і решті українських олімпійців, квартиру. Із Віталієм познайомився пізніше. Я не тільки по світу з Віталієм та Володимиром Кличками їздив, я їх у Києві мільйонерами зробив. Щиру правду кажу. Щодо відносин… Я вам так скажу: із Віталія Кличка такий мер, як із Олександра Омельченка боксер!