На турнірних розстанях

Команди національної суперліги розділилися на квартети «за інтересами»

Цьогорічні волейбольні перегони виявилися більш непередбачуваними, ніж зазвичай. Але стосується це лише боротьби за місця в фінальних квартетах. Оскільки з основними претендентами на чемпіонський титул чогось надзвичайного так і не сталося: нагорі, як і прогнозувалося,  тримаються команди з Черкас.

Першими дісталися проміжного фінішу чоловіки. Маріупольський «Маркохім», істотно збавивши швидкість в останніх турах, зазнав особливо гучного фіаско в Красноперекопську і не тільки відпустив «Азот» у відрив, а й пропустив нагору «Кримсоду». Стверджувати, що коксохіміки неправильно розподілили сили на турнірний марафон і тепер пожинають гіркі плоди стратегічної помилки, можна хіба що зі значною часткою припущення. Бо в окремих матчах маріупольці, наче на замовлення, демонструють гру справді високого класу. Натомість більш імовірним є посилання на труднощі з фінансуванням і погіршення мікроклімату в колективі, що стало наслідком матеріальних проблем. Але в будь-якому разі «Маркохім» од основної мети – стати чемпіоном України вже цього року – не відмовляється, розраховуючи дати бій «Азотові» не тільки на берегах Азова, а й в Черкасах. І все-таки всі розуміють, що відіграти «мінус чотири» в чотирьох фінальних пульках аж надто складно. Якщо й можливо взагалі… Натомість головною несподіванкою попереднього раунду став очевидний провал «Юракадемії»: неодноразові призери національних змагань так і не пробилися до заповітної четвірки, яка розіграє медалі в чотирьох одноколових міні-турнірах.

Жінки прийдуть на проміжний фініш лише цього вікенду. Правда, суто формально, бо насправді вони вже розподілилися на квартети «за інтересами». Адже тільки диво, іншими словами – дві перемоги в Черкасах над «Кругом», дадуть змогу запоріжанкам витиснути з призового квартету дівчат із Сіверськодонецька. Проте диво в українському волейболі якщо й трапляється, то хіба що на замовлення. Тому поява команди з Луганщини в основному раунді змагань уже цілком реальна, хоча й сенсаційна – до початку сезону за фаворита її ніхто  не вважав.