Кличко проти Бірда

Чиї «плюси» виявляться вагомішими?

Основною подією цьогорічної боксерської весни має стати титульний бій між американцем Крисом Бірдом і Володимиром Кличком з України. Відбудеться він у німецькому Мангаймі 26 квітня. На кону стоятиме золотий чемпіонський пояс у престижній світовій версії IBF. А девіз поєдинку насправді промовистий: все або нічого.

Шість років тому популярні бійці вже змагалися за світовий титул у професіональному боксі. Тоді, як і зараз, володів ним американець, а наш атлет вважався претендентом. Звісно, ціна пояса шестирічної давнини була нижчою: Всесвітня боксерська організація все-таки менш престижна, ніж Міжнародна боксерська федерація. Проте стимул в українця й наприкінці минулого століття був неабияким. І не тільки тому, що Кличко-молодший вперше боксував у такому престижному бою. Ще важливішим виявився підтекст протистояння: Бірд заволодів чемпіонським поясом WBO після перемоги  над Віталієм Кличком. Історична помста брата стала реальністю: Володимир обіграв американця в яскравому стилі та безапеляційно.

Нині до схожої ситуації потрапив уже Бірд: реваншу, причому в свого безпосереднього кривдника, мусить прагнути він. Зрозуміло, що за шість останніх років американець досяг чимало. Він узяв гору над кількома вельми авторитетними бійцями і гідно презентує в боксерському світі IBF як чинний і бездоганний її чемпіон. Українець визнає, що Крис Бірд за час, що минув після їх попереднього протистояння, не стільки постарів, скільки набув упевненості та безцінного турнірного досвіду. А отже, квітневий бій має стати непростим і для боксерів, і для суддів, які нерідко підпадають під    вплив авторитету володаря титулу. На щастя, за Бірдом нині не стоїть Дон Кінг, і ця подробиця виявилася вирішальною для Кличка у виборі конкурента (за регламентом, українець мав право на матч і з чемпіоном WBO Ламоном Брюстером). Інша цікавинка стосується глядацького ажіотажу: всі чотирнадцять тисяч вхідних квитків на боксерське дійство в Мангаймі були викуплені за два дні. Ліпшої реклами поєдинку й не вигадати.

Обидва майстри заслуговують найвищої атестаційної оцінки. Це твердження не викликає жодного сумніву. Проте кожний з них має не тільки плюси, а й мінуси. Бірда називають найкращим техніком серед суперваговиків. Але він не відзначається по-справжньому потужним ударом. Достатньо нагадати, що Крис здобув перемогу нокаутом лише в двадцяти поєдинках із сорока двох. А Кличко – в сорока із сорока восьми. Натомість нашому бійцеві, природженому нокаутерові, бракує боксерського вишколу. Він агресивний і фізично сильний, однак менш технічний і не дуже різноманітний тактично. Хто зуміє повнішою мірою компенсувати свої недоліки, той і виграє титульний матч, стверджують експерти. Але хто саме, прогнозувати не насмілюються. Бо поєдинок у Мангаймі винятково важливий для кожного з учасників чемпіонського змагання. «Все або нічого», щоправда, не є аналогом українського прислів’я «пан або пропав». Бій буде безкомпромісним, але не безоглядним.