«Прорвемось» рветься в кінопрокат

Мабуть, ще з радянських часів в Україні не знімалося масштабне великобюджетне кіно, яке відповідає кращим світовим стандартам. Виправити ситуацію взялася кіностудія «Пре продакшн», яка днями випустила у світ перший український блокбастер «Прорвемось». Приємно, що фільм повністю виготовлений в Україні та за кошти вітчизняних спонсорів.

До створення кінострічки її автори та продюсери підійшли справді масштабно. Бюджет картини становить 1,5 млн. доларів. На кіностудії закупили сучасну плівку, новітню техніку та обладнання. Подбали й про повноцінну рекламну кампанію. Чого лиш вартує аналітичне дослідження. Соціологи  опитали киян та гостей столиці та поцікавилися їхнім ставленням до першого українського блокбастера.

До зйомок фільму широко залучили звичайних українців, тому процес його творення став інтерактивним. Усього в різноманітних кінознімальних акціях взяли участь понад 12 тисяч осіб. Із них понад 10 тисяч – у конкурсі «Народний актор», подавши на кіностудію свої анкети. Творча група фільму відібрала шістнадцять народних виконавців, а один із цих акторів навіть зіграв головну роль у фільмі. Найактивніших відвідувачів сайту кінострічки запросили на екскурсію на знімальний майданчик. До того ж українці долучилися до процесу створення сценарію.

Сюжет кінофільму доволі простий та зрозумілий. «Прорвемось» – це історія чотирьох друзів-парашутистів Старого, Гонщика, Клоуна та Зайця, які рятують молодшого брата Старого. Той пограбував схибленого бандита-олігарха Дока, який намагається створити еліксир вічного життя. Усі події відбуваються на тлі президентської виборчої кампанії 2004 року, фальсифікацій та протистояння прихильників Віктора Ющенка й Віктора Януковича.

За 42 дні зйомок творча група відзняла майже 16 кілометрів плівки. Загальна тривалість усього матеріалу – вісім з половиною годин. Зйомки відбувалися в Києві, Кам’янці-Подільському та Криму. Широко застосовували піротехніку та каскадерські трюки. А пісні до кіно записали, зокрема, гурт «Брати Карамазови» та Юрій Шевчук з ДДТ.
Усього ж від початку роботи над проектом «Пре» до прем’єри фільму минуло менше року – досить непоганий результат. Своєрідним досягненням є і вихід фільму «Прорвемось» у прокат одразу в 44 кінотеатрах 26 міст України. Досі вітчизняні стрічки дуже рідко потрапляли до кінотеатрів. Так що, дасть Бог, фільм «Прорвемось» забезпечить прорив вітчизняного кіно. Давно пора.