Очима юних архітекторів

Урбаністика після занепаду в радянські часи почала оживати. І не лише в інтерпретації старшого покоління архітекторів, а й в уяві юних студентів-зодчих, котрі захоплено переносять свої сміливі ідеї на папір, сподіваючись, що в недалекому майбутньому вони оживуть. Найкращі з робіт архітектурного майбутнього столиці днями можна було побачити на виставці «Погляд у ХХІ століття», котра відбувалася в Льодовому палаці «Піонер», що на площі Слави, 1.

Дивовижні проекти-концепції подальшого розвитку Києва красувалися на мальовничих стендах. Цікаво, що над архітектурним майбутнім столиці працювали не лише студенти та аспіранти Київського національного університету будівництва та архітектури, а й їхні колеги з Гарвардського та Масачусетського університетів. Так, саме студенти з Гарварда розробили концепцію розвитку району «Теличка», а аспіранти з Масачусетського технологічного університету – прибережної зони міста. Загалом же перед очима у кресленнях постав цілісний комплекс проектів, розташованих вздовж водного діаметра столиці. На думку зодчих, ці проекти – інвестиційно привабливі і їх можна реалізувати до 2025 року. Студенти розробили варіант Діснейленду, комплексу олімпійських споруд, головного ділового кварталу міста «Сіті» тощо.

Київські студенти, під керівництвом професорів Миколи Дьоміна та Євгена Лішанського також представили на розгляд концепцію розвитку Києва як сучасної європейської столиці. Професор Микола Дьомін зазначив, що ці роботи – початок великого архітектурного процесу ХХІ століття. А голова київської організації «Союз урбаністів», професор Міжнародної академії архітектури, членкор Української академії архітектури, заслужений архітектор України Євген Лішанський наголосив, що після багатьох років занепаду урбаністики, приємно бачити як вона знову оживає.