Енергетика міст: нові виклики

Учора завершився триденний міжнародний форум із питань енергетики та енергозбереження, на який прибули десятки делегацій з різних країн світу, аби поділитися своїм досвідом та почерпнути новий.

Всі учасники форуму мали змогу ознайомитися з енергетичною ситуацією в Україні, в Києві зокрема, відвідавши столичні ТЕЦ. Київський міський голова Олександр Омельченко, вітаючи делегатів, зазначив, що власними енергоресурсами, зокрема газом, Україна забезпечена лише на 20 відсотків. «Сподіваюся, що форум дасть змогу вийти з пропозиціями до президентської програми сталого розвитку енергетики України, – наголосив він. – Київ у цьому плані вже розпочав підготовку нової стратегії – на період після 2010 року». Докладніше з енергетичною ситуацією в Києві ознайомив заступник голови КМДА Валерій Кір’ян. Він наголосив, що серед усіх регіонів України найпотужніший енергетичний комплекс має саме Київ:

– Енергосистема столиці сформувалася ще у 70-80-ті роки минулого століття, коли в стислі терміни до Дарницької ТЕЦ-4 добудували та ввели в експлуатацію теплофікаційні енергоблоки потужністю 250 мегаВат на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. Енергетичний комплекс міста об’єднує 897 котелень та понад 2,5 тис. км тепломереж. Загалом же у столиці нині діє понад 4,5 теплопунктів. Основний вид палива – природний газ, частка якого від загального обсягу спожитого палива становить 94 відсотки, решта – мазут (до 2 відсотків) та вугілля (до 4 відсотків).

Загалом же столична влада та керівництво провідної компанії «Київенерго» охарактеризувало паливно-енергетичний комплекс Києва як «стабільний, котрий повністю забезпечує потреби міського господарства та киян».

Цікаво було дізнатися про досвід зарубіжних країн та альтернативні види енергії, котрі там уже давно вдало використовують. Чимало уваги приділили й ознайомленню з системою господарювання, яка дуже різниться з нашою. Здивували усіх гостей й українські вчені-науковці, котрі запропонували нові проекти, подекуди, навіть, фантастичні, завдяки яким можна виробляти енергію хімічними, фізичними та іншими способами. Про це та інші цікавинки читайте у наступних номерах.