«Віртуальні щоденники»

В Україні видано перший блог Інтернет-щоденник «Всі Наші»

Упродовж 2005 року в мережі Інтернет на базі блогу www.livejournal.com з’явилися «віртуальні щоденники» відомих українських політиків. «Наші Коля, Юля, Нестор, Петя, Володя» та ще з десяток інших «наших» вели електронні записи свого бурхливого життя. Дискутували, розмовляли з читачами, сварилися та створювали віртуальні коаліції. Так виник цілий портал – vsi-nashi.livejournal.com.

На початку 2006 року видавництво «Буква і Цифра» відібрало найцікавіші історії і видало їх книжкою, яка є унікальним явищем як для української літератури, так і політики. Книжка «Всі Наші» цікава, насамперед, як спроба долучити до сучасної літератури інтернетівські тексти. Зміст – 168 історій,  над якими працювали 11 авторів. Крім самих історій, до книги ввійшли коментарі, які залишали читачі сайту. На думку самих видавців, «Всі наші» не просто збірка гумористичних мініатюр. Це драматична п’єса, де герої в режимі реального часу витворюють свою віртуальну політику. Разом із ними до цього процесу долучалися й читачі. Їхні репліки, так би мовити, «глас народу», надають «кулуарним історіям» нового сенсу й відчуття реальності.

Незважаючи на те, що книжка має віртуальне походження, вона має сподобатися читачеві. Кожен із одинадцяти авторів писав про свого героя щиро, захищав його від нападників і від його імені боровся з альтернативними поглядами.

Ентузіасти-новатори сподіваються, що вже за 2-3 роки блоги – персональні Інтернет-журнали – стануть впливовішими, ніж традиційні ЗМІ.