Соліть, та не пересолюйте

Для профілактики йододефіцитних захворювань необхідно вживати не менш як 100 – 200 мкг йоду на добу. А оскільки для більшості мешканців України ні морепродукти, ні інші харчі, багаті на йод, не доступні, тому варто  споживати сіль, оброблену йодидом калію. Однак цей продукт достатньо делікатний і треба знати, як його вживати, зберігати. Як мовиться, соліть, та не пересолюйте.

При довготривалому зберіганні такої солі йодид калію поступово окислюється й утворюється вільний йод, який випаровується. Тож купуючи цей продукт, обов’язково подивіться на дату його виготовлення. Йод вивітрюється і при неправильному зберіганні, наприклад, якщо сіль підмочена, а також при кипінні, тому доцільніше солити страву безпосередньо перед подачею її на стіл. Не рекомендується  використовувати таку сіль для соління огірків, квашення капусти, бо під впливом живої мікрофлори вони можуть бродити і згіркнути.

Громадська організація «Експерт» провела дослідження йодованої солі, яка є на полицях наших магазинів. Результати позитивні. Однак у солі з морською капустою ТМ «Аква продукт» виявили вміст йоду, який перевищує у десять разів указаний на етикетці. Надмірне вживання такої солі може зашкодити здоров’ю. Як кажуть поляки – що занадто, то не здраво. Окрім того, ця сіль мала не вельми приємний запах. Не сподобалася експертам і німецька сіль «Аґо», у якій йодиду калію було вдвічі більше зазначеної норми. Сіль йодована з пониженим вмістом натрію ЗАТ «Валетек Продімпекс» на етикетці мала показник вмісту у ній йодиду калію 25 – 55 мг на кг, а насправді його виявлено 46 мг на кг. Трохи кращі результати у продукту «Ортопрот», «Слов’янська» (м.Слов’янськ), «Козаченьки» – відповідно 30–60 і 36, 25–55 і 26,2, 5–25 і 20,3мг на кг.