«Чорні вівці» четвертої влади

Одна з особливостей нинішніх виборів в Україні – участь у них багатьох журналістів. Деякі з них працюють у ЗМІ і під час виборчої кампанії. Як не дивно, в заможній Європі наших колег теж тягне поміняти роль оглядача на роль діяча.

На думку німецького журналіста, а нині відомого політика Райнгарда Ґрінделя – журналіст – це «політична голова». Коли займаєшся політичними питаннями, бажання самому ухвалювати рішення виникає цілком природньо.

Ґріндель тривалий час працював на ZDF, очолював студії в Берліні та Брюсселі. Чотири роки тому став депутатом Бундестагу від правлячого Християнсько-демократичного союзу.

Особливо прискіпливо Ґріндель розділяв журналістику й політику перед виборами. Він пішов у відпустку. Спочатку на кілька тижнів перед затвердженням кандидатури, а потім на п’ять місяців виборчої кампанії. «Відпустку я взяв за власний рахунок, – наголошує Ґріндель, – щоб не подумали, що мою кампанію фінансував ZDF».

У Німеччині більшість журналістів, які йдуть в політику, призупиняють роботу в ЗМІ. Це передусім неписане моральне правило. «Хоча бувають і так звані чорні вівці, – каже Міхаель Конкен, голова Союзу німецьких журналістів. – Інколи журналісти працюють у мас-медіа і водночас ведуть виборчу кампанію. Або ж вони перебувають у дуже тісних стосунках з політиками, і це відчувається в їхніх матеріалах. Ми боремося за те, щоб у таких ситуаціях було проведено чітку розмежувальну лінію».

Зокрема журналісти, які стали політиками, повинні призупинити членство в медіа-профспілці й здати журналістське посвідчення.

Загалом, як інформує «Німецька хвиля», серед 614 депутатів Бундестагу нинішнього скликання понад 20 мають у своїх біографіях запис «журналіст». У Німеччині політики заробляють менше грошей, ніж відомі журналісти. Тому для власного гаманця зміна професії вигідна далеко не всім.

Отже, журналіст у Європі може стати успішним політиком. Але чи є шлях назад? Райнгард Ґріндель не виключає такої можливості: «У принципі я міг би повернутися на ZDF, але точно не став би займатися там політичними темами».