З Росією дружитимемо за концепцією

Політичні суперечності з північним сусідом відкинули на задній план економічні інтереси України й Росії. Все ж ми залишаємося стратегічними партнерами. Тому кремлівські депутати почали шукати шляхи налагодження відносин. Мовляв, усе одно, хто при владі в нашій державі, головне – співпраця в економіці.

Депутат російської Думи Олександр Лебедєв пропонує формулу стосунків, подібну до тієї, яку мають Сполучені Штати та Канада. Тобто в їх основу слід покласти саме економічне співробітництво. А на думку директора Інституту економіки РАН Руслана Грінберга, росіянам нарешті потрібно позбутися комплексу «старшого брата», не втручатися у внутрішні справи України та перейти до рівноправних стосунків. Москві не треба вдаватися до торговельних воєн. Натомість можна співпрацювати в таких галузях, як авіація та будівництво. Пан Лебедєв пропонує спільно будувати в столиці доступне житло. Проте вимагає спочатку припинити судову тяганину навколо готелю «Україна» та його російських інвесторів.

Нарешті окремі кремлівські політики потроху починають визнавати проєвропейський курс нашої країни. Але все одно не припиняють затягувати нас до свого економічного союзу. Бо євроінтеграція триватиме не рік і не десять, а за цей час можна нібито отримати зиск від співробітництва на пострадянських теренах. Щоправда, північні сусіди пропонують співпрацю вже не в рамках ЄЕП, а в Євразійському співтоваристві. І Україні не обов’язково туди вступати, можна просто створити зону вільної торгівлі. До того ж можна спільно модернізувати промисловість.

До НАТО в Москві, звісно, ставляться не надто позитивно. Той же Олександр Лебедєв, як очікувалося, не сприймає інтеграцію до північноатлантичних структур. Але Руслан Грінберг вважає, що найкращим варіантом був би одночасний вступ до НАТО і України, й Росії.

Усі ці положення парламентарії з Москви закріпили в розробленій ними Концепції відносин між Україною та Росією. Документ цей поки обговорюватимуть на засіданнях міжпарламентських комісій. Перший такий круглий стіл відбувся у Києві, а наступні очікуються в Москві та Парижі. Засідання у французькій столиці присвятять інтеграції до Європи.