560 гектарів треба впорядкувати

Підготовка міських кладовищ до поминальних днів розпочалася ще в січні: комунальники очищають цвинтарі від омели, сухостійних та аварійних дерев, здорові – кронують.

Начальник управління ритуальних послуг Віктор Демченко розповів, що роботи з благоустрою нині ведуться на 29 столичних кладовищах, з яких два – Південне та Північне – за межами міста. Це ж скільки слід потрудитися, аби впорядкувати 560 гектарів! Однак зусиль одних лише комунальників недостатньо.

– За допомогою та підтримкою ми звернулися до районів, – зазначив пан Демченко. – Протягом останніх років нам неабияк допомагають і вищі навчальні заклади, впорядковуючи занедбані поховання. Сподіваємось і на підтримку військових, які постійно підтримують чистоту й порядок на братських могилах та в інших місцях ушанування загиблих.

Загалом же на впорядкування кладовищ та військових комплексів у міському бюджеті передбачено 13,6 млн. грн. За ці кошти слід відновити покриття доріг, відремонтувати водопровідні мережі, вивезти сміття, спорудити залізобетонні огорожі, реставрувати пам’ятники видатним діячам, закупити необхідну техніку тощо. Під час підготовки до поминальних днів буде продовжено й роботи з відновлення 21 військового меморіалу, де поховано майже 13,5 тис. воїнів. На деяких із них (Дарницькому, Байковому, Пуща-Водицькому, Братському і Святошинському) передбачено встановити нові гранітні плити, де буде викарбувано віднайдені імена загиблих, список яких завжди поповнюється завдяки пошуковій роботі.

ДО РЕЧІ

За даними управління ритуальних послуг, торік на кладовищах міста поховали 13395 осіб та здійснили 10147 кремацій.