Головне – не прокинутися зв’язаною!

Переважній більшості сучасних українських жінок, напевно, здається, що свято, яке нині офіційно іменується Міжнародним жіночим днем, було завжди.

Але чи праві ми, називаючи цей день «міжнародним»? Зважте самі. Цей день оголошено національним вихідним у республіках колишнього СРСР, а також у Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не «міжнародних», а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї, Уганді. У Сирії 8 березня відзначають День Революції, а в Ліберії – й узагалі День пам’яті полеглих. Задля справедливості слід додати: Організація Об’єднаних Націй оголосила 8 березня Міжнародним жіночим днем.

Як же вшановують любих дружин, матерів, сестер, доньок там, де 8 березня – лише восьмий день першого весняного місяця, який нічим не відрізняється від дня сьомого чи дев’ятого?

У Японії 3 березня відзначають незвичне свято – День дівчаток. До речі, у Країні Вранішнього Сонця це не єдиний день, присвячений дівчаткам! Щороку 15 листопада проводиться ще одне свято дівчаток, для тих, кому три та сім років. Цього дня їх вбирають як ляльок – у яскраві кімоно, рум’янять  щоки, роблять класичні зачіски й ведуть до синтоїстського храму, аби помолитися про дарування дітям міцного здоров’я і добробуту. Пов’язане це свято з тим, що в самурайських родинах дівчаткам із трирічного віку дозволялося відрощувати довге волосся, а з семи років – носити кімоно з поясом замість шнурка.
Аналогом нашого 8 березня в більшості країн світу можна вважати День матері, який відзначають у різний час. У Австралії, Бельгії, Данії, Італії, Туреччині, Фінляндії, США, Японії День матері святкують у другу неділю травня. У Великій Британії – у четверту неділю Великого посту. В Індії на початку жовтня відбувається десятиденне свято Дурга Пуджа – на честь десятирукої богині-матері Дурги. В Іспанії та Португалії 8 грудня – свято на честь Матері Божої і всіх матерів. У Франції і Швеції матерів вітають в останню неділю травня. Незадовго до цього дня шведський Червоний Хрест розпочинає продаж симпатичних пластикових квіточок. Виручені гроші йдуть на те, аби надати невелику оплачувану відпустку багатодітним матерям. Але найоригінальніше День матері відзначають, мабуть, у Сербії. Цього дня (за два тижні до Різдва) діти рано-вранці підкрадаються до сплячої матусі та... зв’язують її. Прокинувшись, полонянка вдає надзвичайне здивування. Їй доводиться «відкуповуватися» від дітей подарунками, із вечора захованими під подушку.

У Франції в першу неділю березня щорічно відзначається Свято бабусь. Цього дня всім бабусям і загалом жінкам старшим 55 років демонструють незвичайну пошану й повагу. Приміром, їх... пускають у паризький Діснейленд за пільговою ціною!

У Мексиці цього року

8 березня – це день відкриття Міжнародного жіночого форуму, який називають своєрідним жіночим Давосом. Більшість учасників форуму – бізнес-леді, які з’їхалися до Мексики з сімдесяти п’яти країн світу. Вперше цього року сюди прибули представниці Афганістану та Ірану.