У Ефіопії українці не голосуватимуть

Про неможливість організувати в Ефіопії вибори до Верховної Ради України для наших земляків, підвищення зарплатні членам виборчих дільниць, розміщення агітаційної інформації у ЗМІ – про ці та інші проблеми, пов’язані із виборчим процесом, йшлося на засіданні Тимчасової спеціальної парламентської комісії з питань моніторингу виборчого законодавства.

Нині в Україні зареєстровано 34 тисячі виборчих дільниць. Але багато з них досі ще не укомплектовані. До того ж частішають заяви про звільнення членів виборчих дільниць. Бо робота їх складна і відповідальна, а отримують вони за неї лише 17 гривень на день. У зв\'язку з цим, Комісія ініціює підвищення таким працівникам зарплатні до 100 гривень. У такому разі потрібно буде внести зміни до бюджету – збільшити його на 50 мільйонів гривень. Також пропонується продовжити час голосування до 24-ї години, щоб усі встигли.

Про труднощі з організацією виборів за кордоном розповідав заступник голови ЦВК Микола Мельник. Виявляється, що провести вибори на тому ж рівні, що і в Україні, там не можливо. Адже потрібно дотримуватися і законодавства, і практики, і обмежень, що діють у тій чи тій країні. Так, наприклад, утворити виборчу дільницю можна лише у великому місті, де перебуває не менше тисячі українців, а зовсім не за ініціативою МЗС чи ЦВК нашої країни. А от з Іспанії, з Мадриду, надійшло 14 заяв про звільнення членів виборчих дільниць через некомпетентність керівництва.

Загалом же нині до списків за кордоном включено 387 тисяч 450 виборців у 78 країнах. А в Ефіопії голосування не відбудеться через надзвичайний стан.
Однією з проблем представник Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський назвав відсутність у деяких містах державного телерадіомовлення. Адже саме його прямим завданням є оприлюднення передвиборних програм та проведення телевізійних дебатів. Також непокоїть те, що зміст політичної реклами не завжди відповідає державним інтересам України.