«Оскар» оголосив лауреатів

У Лос-Анджелесі відбулася 78-ма церемонія вручення премій «Оскар». Цього року свої стрічки на конкурс представили 58 країн.

Картину «Зіткнення» (продюсери Кеті Шульман і Пол Хеґґіс) визнано найкращим фільмом року. Для Пола Хеґґіса «Зіткнення» стало режисерським дебютом. Як сценарист він добре відомий глядачам за картиною «Крихітка на мільйон доларів», що одержала «Оскара» торік, і за численними телесеріалами, зокрема «Уокер, техаський рейнджер».

Власником «Оскара» за найкращу режисерську роботу став Енг Лі («Горбата гора»).

За найкращу жіночу роль нагороджено актрису Різ Уїзерспун («Пройти по межі»). «Оскар» у номінації за найкращу чоловічу роль одержав актор Філіп Сеймур Хоффман («Капоте»).

За найкращі чоловічу і жіночу ролі другого плану нагороди вручено Джорджу Клуні («Сиріана») і Рейчел Вайс («Відданий садівник»).

Окрім того, фільм Пітера Джексона «Кінг Конг» одержав премію за найкращі спецефекти, композитор Густаво Сантаолала – за музику до фільму «Горбата гора», а картину Ендрю Адамсона «Хроніки Нарнії: лев, чаклунка і шафа» відзначено за найкращий грим.

«Оскар» у категорії «Найкращий іноземний фільм» дістався південноафриканській стрічці «Цоці» режисера Гейвіна Гуда.

Почесного «Оскара» за видатний внесок у розвиток кіномистецтва вручено відомому кінорежисеру Робертові Олтману (на знімку).