Передвиборний цинізм, або Як політики дурять пенсіонерів

Прагнення за будь-яку ціну проштовхнути своїх представників у парламент або місцеві органи влади призводить до того, що виборців просто-напросто обдурюють. Обіцяючи їм «золоті гори», політичні блоки та партії дбають передусім про свої інтереси. Користуючись  юридичною неосвіченістю громадян, вони намагаються зіграти на найболючіших для людей проблемах, що інакше, ніж цинізмом, не назвеш. Однією з таких авантюр можна вважати обіцянки перерахувати пенсії у сторону їх підвищення. Але такі «вболівальники» за народ мали б знати, що згідно з чинним законодавством право призначати та перераховувати пенсії має лише Пенсійний фонд України, якщо ці виплати проводяться саме через нього. Відносно ж роз’яснення чинного законодавства щодо пенсійного забезпечення, то таким правом наділено  Міністерство праці та соціальної політики України і Пенсійний фонд України.

Не зайвим було б нагадати тим, хто прагне заробити собі дешеві дивіденди на обмані людей, що у столиці України питання пенсійного забезпечення постійно знаходиться у центрі уваги київської влади. Приміром, за минулий рік до бюджету головного управління Пенсійного фонду України в Києві надійшло 8,6 мільярда гривень, що на 2,8 мільярда більше, ніж 2004 року. Це дало можливість вчасно виплатити пенсіонерам міста 3,4 мільярда гривень, а решту перераховано до Пенсійного фонду держави на виплату пенсій в інших регіонах України.

Невпинно збільшуються у Києві й самі розміри пенсій. Так, минулого року чисельність тих, хто одержував пенсію у розмірі від 200 до 300 гривень порівняно з 2004 роком зменшилась більш ніж у 20 разів, але зросла чисельність тих, хто одержував пенсію від 301 до 400 гривень майже на 290 тисяч осіб, від 401 до 500 гривень – на 83,6 тисячі, від 501 до 1000 гривень – на 35,4 тисячі, від 1001 до 1500 гривень – майже на 8 тисяч громадян. За останні роки середній розмір пенсії по Києву зріс у 4,8 раза і  на 30 відсотків перевищив середній прожитковий мінімум, хоча ще 2001 року середня пенсія була в 2,5 раза нижчою від прожиткового мінімуму.

У столиці щодва роки проводиться перерахунок пенсій. Оскільки ж востаннє це робилося у січні 2004 року, то і без «допомоги» політиків відповідні органи почали перерахунок усім працюючим пенсіонерам з першого січня цього року.

Можливо, така «ініціатива» претендентів на депутатські місця і не варта  широкого висвітлення, якби вони не обдурювали виборців – пенсіонерів. Це – по-перше. А по- друге, пенсіонери, які купились на обіцяне в листівках, що поширюються, приміром,  БЮТ, або, одержавши «консультацію» у приймальнях «Громадського активу Києва», приходять потім із заявами до установ Пенсійного фонду. При цьому люди  безпідставно починають звинувачувати працівників фонду в бюрократизмі та бездушності. Водночас перевірка всіх 145 звернень пенсіонерів, яким «розрахували» пенсію в консультаційних приймальнях вже згадуваного Громадського активу, засвідчила, що всі вони були безпідставними. Передусім тому, що «консультанти» дійшли у своїх розрахунках до таких «нововведень», як зарахування всього трудового стажу до наукового, хоча останній, приміром, становить лише половину загального; як свідоме завищення трудового стажу, неправильний його коефіцієнт, або коли заробітки у радянських карбованцях ділять на середню зарплату в гривнях, завищуючи коефіцієнт зарплати тощо. Доходить до того, що пенсіонери, побувавши у кількох таких «партійних приймальнях», і одержавши у кожній з них  різні розрахунки,  ідуть шукати правди в установи Пенсійного фонду. Згідно із законодавством установи мають надати відповідь на звернення протягом 15 днів. Як наслідок, працівники Пенсійного фонду замість конкретної роботи змушені займатися підготовкою відповідей на необґрунтовані заяви та скарги. Тому окремим партійним силам, які обманюють людей,  варто передусім замислитися, наскільки це морально. Адже  задля досягнення своїх суто меркантильних цілей вони приносять у жертву авторитет держави і вбивають віру людей у  власній спроможності домогтися справедливості.

Прес-служба Київської міської державної адміністрації