Україна в єврокубках

Сьогодні – дванадцята, завтра – тринадцята, а післязавтра – дев’ята?

Останнім з українського квартету припинив виступи в єврокубковому сезоні «Шахтар». Відтак Україна долучилася до великої групи національних федерацій, котрі не зберегли жодного представника в європейських турнірах. А продовжують боротьбу за два континентальних призи клуби з дванадцяти країн.

Італія може вважатися лідером цього футбольного року принаймні з двох основних причин. По-перше, шість її колективів із семи ще не втратили надій на загальний успіх. А по-друге, італійські команди здобули спільними зусиллями 12,214 бала. Це – найвищий національний коефіцієнт у цьогорічних єврокубкових перегонах. Цікаво, що найближчими переслідувачами флагмана є не іспанці чи англійці, як це можна було б уявити, а румуни. Для останніх нинішній євросезон воістину винятковий: два клуби з трьох, що стартували торік, торують турнірний шлях і навесні, а їхній спільний доробок уже становить 12,166 бала. До чільного квінтету найуспішніших національних асоціацій увійшли також англійська, іспанська та французька.

Україна має право занести звітний рік і до свого активу щонайменше з двох основних причин. По-перше, ми посідаємо доволі високе одинадцяте місце в поточному рейтингу і якщо й опустимося нижче, то хіба що на один щабель (це залежатиме від успіхів португальської «Бенфіки»). По- друге, 5,750 бала, доплюсовані нашим євроквартетом до сумарного національного коефіцієнта, дають Україні змогу конкурувати з безпосередніми сусідами в таблиці коефіцієнтів УЄФА вже в недалекому майбутньому. Для прикладу: чехи, турки та греки, котрих українці випередили в табелі про ранги, що визначає представництво країн у континентальних турнірах на сезон 2008/2009 років, отримали менший прибуток – відповідно 3,625 бала, 4 рівно та 3,333.

«Жовто-блакитні» не тільки наступного континентального сезону, що стартує в липні 2006 року, а й через рік заявлять для участі в двох турнірах одразу чотирьох учасників, у тому числі двох – у кваліфікаційних матчах євроліги. Натомість види на сезон, який почнеться в липні 2008 року, багатообіцяючі як ніколи. Поки що ми дванадцяті в актуальному рейтингу з 22,975 бала в активі. Проте кінцевого вигляду таблиця національних коефіцієнтів УЄФА набуде за підсумками євросезону 2006/2007 років. А наше відставання від омріяного дев’ятого місця, яке забезпечує гарантоване представництво в основному раунді Ліги чемпіонів УЄФА, незначне – лише 1,4 бала. Зверніть увагу на показники команд, які тримаються на позиціях з дев’ятої по одинадцяту включно: Бельгія – 24,375 бала, Румунія – 24, 165, Шотландія – 23, 500. Тепер усе залежатиме від того, як українські команди виступлять наступного футбольного року.