«Російська рука» – то винахід киян

Анатолій Кокуш, Юрій Поповський, та Олексій Золотарьов з компанії «Фільмотехнік» отримали «Інженерно-технічні призи»  Американської кіноакадемії – своєрідні «технічні» відповідники «Оскара».  Нагороди українцям вручили в Лос-Анджелесі.

Технічними призами Американської кіноакадемії нагороджують авторів пристроїв, методів, формул, винаходів, що мають особливу цінність для кіномистецтва і вже підтвердили свою важливість завдяки тривалому використанню в кіноіндустрії.

Українців відзначено за ідею та розробку операторського крана «Авторобот» (американська назва – «Російська рука»), а також за ідею і створення операторських кранів серії «Каскад».

«Ця техніка відкрила нові можливості для кіновиробників, – зазначено у прес-релізі Американської кіноакадемії, –  операторський комплекс «Авторобот» може бути змонтовано на даху практично будь-якого автомобіля та інших транспортних засобів. Керовані за допомогою дистанційного управління, кран і камера можуть плавно обертатися  на 360 градусів навколо автомобіля, навіть якщо він рухається на великій швидкості. Завдяки цьому вдається створювати неймовірні ракурси».

Компанію «Фільмотехнік» Анатолій Кокуш створив у Києві 1990 року. Основний напрям діяльності – розробка та виготовлення сучасної операторської техніки для кіно і телебачення. «Фільмотехнік» займається також прокатом та обслуговуванням техніки на знімальних майданчиках та є однією з небагатьох компаній у світі, що забезпечує такий широкий спектр послуг. Компанія має представництва у США, Росії, Голландії. Вироби «Філь-мотехніка» постійно демонструються на міжнародних виставках кінотехніки в Лос-Анджелесі, Лас-Вегасі, Кельні, Нью-Йорку тощо.

«На виставці в Лос-Анджелесі 1998 року до нас підійшов оператор Джеймса Камерона і сказав, що хотів би спробувати наше обладнання на зйомках фільму «Титанік», – розповідає пан Кокуш, –  зйомки відбувалися в Мексиці. Наша апаратура сподобалася».

Саме завдяки обладнанню, винайденому українцями, було знято такі новітні блокбастери,  як «Війна світів», «Казанова». На рахунку компанії «Фільмотехнік» зйомки російських фільмів «Урга», «Тихий Дон», «Водій для Віри», українських – «Мамай», «Нескорений», візит Папи Римського в Україну, а також більш як тисячі концертів, зокрема й зарубіжних виконавців.