Гастроном чи гральний салон?

Тему закриття маленьких гастрономів, що стало вже недоброю традицією в столиці, «Вечірка» порушувала не раз. Про закриття ще одного магазину редакції розповіли обурені жителі вулиці Щербакова, що на Нивках.

– У дев’ятиповерхівці за адресою Щербакова, 63, скільки тут живу, був гастроном, де продавали продукти першої необхідності – хліб, молоко, бакалію. Вийдеш на зупинці тролейбуса після роботи і по дорозі додому завернеш в магазин за хлібом. Днями ж за багатолітньою звичкою прийшла сюди і побачила замок. На дверях – табличка «Ревізія», хоча у вікно видно, що там триває демонтаж. Продавщиця сказала, що замість молока і хліба тут будуть гральні автомати. Їх уже стільки повсюди, що аж в очах рябіє. Виходить, що наше життя суцільна гра? – обурювалась по телефону п’ятдесятирічна Лариса Щербак.

Люди, які проживають неподалік, теж незадоволені. Пенсіонерка Олена Пилипівна розповіла, що їй, як і багатьом літнім людям, зручно було купувати продукти саме в цьому магазинчику.

– Дочка з зятем працюють, домашнє господарство веду я. За продуктами ходила зазвичай в цей магазин. Я недобачаю, і сюди було зручно ходити ще й тому, що не треба переходити проїжджу частину. Бувало, й семирічного внука пошлю купити хліба, а тепер не наважуся: і самій іти далеко, і дитину посилати, – каже  старенька. – Та й поряд вже не залишилося колишніх гастрономів, де одразу можна було купити всі продукти. На вулиці Туполєва тепер автосалон. Був невеликий продуктовий магазинчик біля наступної зупинки, але там нині банк. На нашому масиві у хрущовках мешкають здебільшого небагаті люди, чимало пенсіонерів. Скажіть, чи багато з них купують автомобілі та відвідують гральні зали? А харчі треба купувати щодня.

Люди нині збирають підписи, аби улюблений гастроном не закривали.

За коментарем «Вечірка» звернулася до управління торгівлі та ринків Шевченківського району. Начальник Катерина Кузьмішина розповіла, що гастроном з 1997 року став приватною власністю. В одній частині торговельного закладу справді стояли гральні автомати, а в іншій торгували продуктами.

– Нині магазин закрили на плановий ремонт. Адже ті ж самі мешканці будинку №63 завалили нас скаргами на побутові незручності від такого сусідства. Особливо багато було скарг на роботу кондиціонера. Зважаючи на це, його вимкнули і в літню спеку продавці навіть втрачали свідомість за прилавком, – розповіла Катерина Трохимівна. – Тож передусім там встановлять нові кондиціонери. Про закриття ж гастроному поки що не йдеться. До того ж на цій вулиці не бракує торговельних точок. Працюють ятки, неподалік ринок «Нивки», навпроти якого супермаркет «Сільпо», тощо.

І все ж, людям хочеться, як і багато років тому, прийти в улюблений гастроном, де знають кожну сходинку, а покупці та працівники вітаються одне з одним, бо стали вже майже близькими людьми…