Вакансії для інвалідів

Від суми і тюрми не зарікаються: сьогодні – здорові, багаті, щасливі, а завтра – немічні, нужденні, знедолені.

І якщо спіткало людину лихо, то вона має нести свій хрест мужньо, у більшості випадків, розраховуючи лише на себе. Адже ті, у медичній картці яких з’являється запис «непрацездатний» або ж «інвалід II групи», «інвалід III групи», для держави – наче більмо на оці. І таких в Україні – понад два мільйони, а в Києві – майже 130 тисяч. І хоч одним із перших законів нової влади був закон про соціальний захист інвалідів, ця категорія громадян потребує справжньої, а не на словах, опіки держави. Схоже, що перший крок вже зроблено: нещодавно столична громадська організація інвалідів «Аліса» і київський міський осередок презентували спільний проект, мета якого – працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями. Задля цього створено спеціальну агенцію, яку очолює Світлана Міщенко.

– У січні до нашої агенції надійшли заявки на 18 вакансій із 9 фірм міста, – розповіла пані Світлана. – А вже в лютому інвалідам запропоновано 38 робочих місць. Сподіваюся, що проект буде успішним і цим досвідом зможуть скористатися і в регіонах України.

Пані Світлана тішиться з того, що роботодавці тепер самі пропонують роботу соціально незахищеним. Однак важливо не лише взяти людину на роботу, а й допомогти адаптуватися в колективі.

На превеликий жаль, наше місто дуже повільно пристосовується до потреб тих, хто пересувається у візку, на милицях. Валерій Хабаров, заслужений лікар України, виконавчий директор всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів» пригадав, як він добивався, щоб після реконструкції Національного палацу «Україна» сюди могли потрапити також люди з обмеженими фізичними можливостями. Обіцяли збудувати пандуси, але так поспішали швидше перерізати стрічку, що геть забули про інвалідів. Валерій Васильович (сам інвалід II групи) радіє, що центри зайнятості не відмежовуються від висококваліфікованих спеціалістів з числа таких, як він. І водночас шкодує, що нині немає училища для незрячих, де колись готували масажистів. То були неперевершені фахівці!

Юрій Крикунов, керуючий Київським міським фондом соціального захисту інвалідів зазначає, що агенція готова безплатно допомагати інвалідам, які мають бажання працювати. Однак з-поміж цієї категорії є й такі, які не прагнуть бути корисними суспільству. Їх влаштовує графа «непрацездатний» і пенсія, яку виплачує їм держава. То їхня воля. Нині в Києві більше вакансій для інвалідів, ніж бажаючих їх зайняти. Цією пропозицією охоче скористалися б іногородні, але тут ще одна проблема – житло. Пан Юрій дуже сподівається, що регіони підхоплять починання киян і запропонують роботу інвалідам у тих містах та селах, де вони живуть.

Рівень гуманності суспільства визначається по тому, як воно опікується соціально незахищеними громадянами. Агенція із працевлаштування інвалідів – це реальний шанс для людей з фізичними вадами реалізувати себе, стати потрібними суспільству, почуватися щасливими попри все.

Телефон столичної агенції із працевлаштування інвалідів: 529-28-71.