Візит стратегічного партнера

Цього тижня польський президент Лех Качинський уперше відвідає Україну як глава держави.

Перед візитом Лех Качинський заявив, що є нагальна потреба розпочати роботу над новим текстом європейської Конституції. Глава польської держави вважає, що негативні результати минулорічних національних референдумів у Франції та Нідерландах щодо євроконституції залишаються «надзвичайно сильним аргументом» проти цього документа.

Він також зазначив, що Польща прагне, аби ухвалення нового трактату не було питанням віддаленої перспективи. Польський президент висловився за подальше «спокійне» розширення ЄС, від чого виграють усі сторони процесу: «Ми не можемо казати «ні». Це (розширення ЄС) стосується не лише Болгарії та Румунії, але й Хорватії, України, Туреччини».

Радник польського президента з міжнародних справ Анджей Кравчик вважає: цей візит – важливий месидж для наших партнерів. Сигнал такий: не буде жодної різкої зміни в нашій політиці. Скажу більше, ми маємо намір її інтенсифікувати і поглибити».

А ось на запитання журналістів, чи буде Польща когось підтримувати на парламентських виборах в Україні, пан Анджей зазначив: «Польща як держава – ні. Те, який парламент, який уряд виберуть українці, – справа самих українців».