Така от карамболь!

Коли цей компонент улюбленого в нашій родині салату важко було вдень з вогнем відшукати навіть у надрах Бессарабського ринку, то й писати про нього навряд чи була потреба. Нині екзотичний овоч чи фрукт, звичайний, як з’ясувалося, для Малайзії, за шість із гаком гривень можна придбати у будь-якому супермаркеті.

Таку вже вдачу маю – до всього намагаюся підходити серйозно і ґрунтовно. Тож, переконавшись, що в Інтернеті про карамболь інформації катма, вирішив звернутися до відомого науковця, спеціаліста з агротехніки тропічних і субтропічних рослин, колишнього викладача Української сільгоспакадемії Володимира Федоренка. За яких обставин українець став навчати синів і дочок Африки, Азії і Латинської Америки, як вирощувати ананаси, кокоси і фініки, – тема окрема. Але про карамболь у виданому свого часу підручнику вченого навіть не згадується.

Може, «корінь зла» у «непристойності» цього зеленуватого чотириреберного плода? При дворі котрогось із Людовиків карамболь вважали «еротичним» фруктом, тому й назву їй запозичили з більярдного лексикону.

М’якуш карамболі – водянистий, хрусткий і солодкий – ідеально втамовує спрагу. Якщо змішати зелений аґрус, яблуко, огірок і скуштувати отриману суміш, то вважайте, що ви поласували чимось, що віддалено нагадує карамболь. Ті самі французи безапеляційно заявляли про цілковиту нейтральність малайського овоча щодо людського організму (хоча, здається, те саме свого часу стверджували і про огірок, і про диню, і про більшість їстівних грибів). Однак нині погляд науки на все інший, тож і карамболь не стала винятком. Фітотерапевти виявили в ній речовини, що знижують кров’яний тиск.

Ну, а тепер рецепт. На одну карамболь (продається поштучно) йде півупаковки крабових паличок, одна баночка креветок або крабів, п’ятеро яєць, зубець часнику, перець, сіль і майонез за смаком. Салат виходить чудовий! Куди там Людовикам із їхнім банальним олів’є!