Таки один на світі

Завтра відбудеться творчий вечір поета, народного артиста України, заслуженого діяча мистецтв України Юрія Рибчинського «Київ на світі один».

– Чим цей творчий вечір відрізнятиметься від попередніх?

– Буде більше поезії, зокрема я читатиму поему «Поїзд». Протягом трьох годин на сцені побуває багато виконавців. Це народні артисти України Володимир Засухін, Павло Зібров та Наталія Бучинська, заслужені артисти Ольга Крюкова і Катя Бужинська, а також лауреат міжнародних конкурсів Ольга Ларіна. Виступатимуть Лілія Остапенко, Петро Чорний, Олександр Жулинський, молода співачка Богдана.

Звучатиме чимало нових пісень, зокрема «Старий будинок» у виконанні Лілії Остапенко. Буде багато пісень про Київ.

– Окрім пісень, ви працюєте й над театральними творами…

– У театрі Марії Заньковецької поставлять мюзикл про Едіт Піаф «Життя триває». А зараз із композитором Ігорем Дімаровим працюємо над мюзиклом за романом Патріка Зюскінда «Парфумер». Важко сказати, скільки триватиме над твором робота, – сподіваюся, що до кінця року встигнемо показати прем’єру.
– Композитори й поети часто нарікають на те, що їхні пісні виконують без зазначення авторства. Чи поліпшилася ситуація останнім часом?

– На жаль, нічого не змінилося. От, наприклад, звучать мої твори на «Нашій пісні» або ж на відбірковому турі «Євробачення» і ніхто не згадує про автора слів і музики. Ніхто не лише не оплачує кожне озвучення твору, а й навіть не запитує дозволу.

– Чи не зверталися ви до суду щодо відстоювання своїх авторських прав?

– Мені це настільки починає набридати, що я врешті-решт подам позов. Хоча не поета чи композитора це справа – цим має опікуватися Агентство з авторських прав. На жаль, в Агентстві мені відповіли: «Подавайте позов, а ми потім вас підтримаємо».