Намисто, яке лікує серце

Ми вже звикли до того, що ледве щось заболить – шукаємо мерщій піґулку. І вона завжди під рукою – в домашній аптечці, в декого вона має такий асортимент – наче стаціонарна фармація.

Утім, людство дедалі більше звертає увагу на цілющі властивості всього того, що нас оточує: трави, квіти, каміння, мінеральні води, цілющі грязі тощо. То ліки, які ніколи не зашкодять, певна річ, якщо користуватися ними правильно, згідно із старовинними рецептами, про які ми забули. Але є люди, що зберігають його в пам’яті, як велике надбання. Усе це називається нетрадиційною народною медициною. І слід сказати, що ця галузь знаходить щоразу більше прихильників. Саме нетрадиційним методам лікування присвячена  міжнародна спеціалізована виставка «Здоров’я. Довголіття. Нація-2006», яка відбувається в Києві на Подолі. До речі, сьогодні останній день її роботи. А подивитися там є на що, можна навіть купити деякі засоби.

Вітчизняні та зарубіжні підприємства представили свою екологічно чисту натуральну продукцію. Приміром, кияни демонструють коагулянт «Гіацинт», який очищує воду, зберігаючи у ній мікро– та макроелементи і відбирає при цьому радіонукліди, солі, важкі метали, пестициди. На літр води достатньо всього 1 мл розчину. Або ж узяти витяжку із сульфідних грязей Куяльницького лиману. Це – чудовий імуностимулятор. Його вже встиг випробувати 61-річний киянин Ігор Радзивіл.

– Забув, що таке гастрит, тахікардія, не турбують більше печінка й нирки, – не приховує радості щасливий чоловік. – Якось лікар сказав, що можу в космос летіти, – усміхається в сиві вуса.

Привертає також увагу ще одна розробка київських вчених – «йодіс-концентрат». Це високоякісна мінеральна вода, збагачена за спеціальною технологією йодом.

– Достатньо всього двох чайних ложок, – пояснює заввідділом Печерського центру здоров’я Микола Поліш, – щоб забезпечити добову потребу організму людини в йоді. За три місяці збільшена щитовидна залоза, повністю відновлюється. Ефективність такого засобу доведено клінічними дослідженнями.

Відвідувачі виставки – і літні, і молоді – цікавилися голковими аплікаторами «Ой-болить», який використовують для масажу окремих частин тіла, що дає змогу зняти біль у хребті, суставах, м’язах. Не обминали вони й рослинні препарати та біологічно активні добавки, які привезли харків’яни. Аїр, кульбаба, оман високий – усе у спресованих піґулках. А одесити вміють лікувати різні хвороби мінералами – чудовим камінням, яке відшліфовують й нанизують на нитку. Намисто, кулончики, сережки, браслети, виявляється, також мають чудодійну силу. Але такі лікувальні прикраси, втім, як і ліки, треба підбирати індивідуально кожному пацієнтові. Для всякої недуги є свій камінь, до того ж властивості відрізняються, залежно від того, в якій місцевості його добуто.

Є і такий вид терапії, як арт-терапія. Киянка Ангеліна Петрова використовує цю давню народну техніку лікування упродовж кількох років. І переконалася, що естетичні почуття – неабиякий еліксир здоров’я та молодості. Її пацієнти – вже немолоді люди і більшість ніколи не мала особливого хисту до співу, малювання. Тепер вони створюють на полотні маленькі шедеври і дивують своєю майстерністю.

Не стану про все розповідати далі, бо ж ліпше самому побачити на власні очі. Завітайте на виставку!