Росіяни перевіряють молоко і м’ясо

Для врегулювання питання експорту до Російської Федерації продукції тваринного походження днями в Москві відбулися переговори керівника Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду Росії та заступника міністра аграрної політики України Віктора Пабата.

Перш ніж розблокувати імпорт українських молокопродуктів, росіяни зажадали  на власні очі переконатися, в яких умовах вони виробляються, чи дотримуються на підприємствах ветеринарного контролю та чи відповідає якість продукції російським вимогам. Шестеро інспекторів Россільгоспнагляду відвідають підприємства Полтавської, Миколаївської, Чернігівської, Одеської та Київської областей, а також побувають на митницях. Загалом інспектори працюватимуть в Україні шість днів.

– Це нормальна світова практика. Адже якщо ви купуєте ковбасу в магазині, то маєте право поцікавитися, що входить до її складу, де і в яких умовах її виготовлено, – розповів на прес-конференції головний ветеринарний лікар України Іван Бісюк.– Подібних перевірок нам боятися нічого, адже якість вітчизняних м’ясної та молочної продукції відповідає вимогам Євросоюзу. Тож незабаром українські сири знову з’являться на столі російського споживача.

До речі, Росія також імпортує до України молочні продукти. Іван Бісюк сказав, що наші фахівці теж мають намір проінспектувати російські підприємства, адже, чого гріха таїти, фактів порушення ветеринарних норм російською стороною вистачає. До того ж наші ветеринарні інспектори вже здійснювали подібні перевірки в країнах, де ми закуповуємо м’ясо, – Аргентині, Бразилії, Польщі та Угорщині.