У нас своя «олімпіада»

Своєрідним екзаменом для нової влади стануть березневі вибори. Віктор Ющенко пообіцяв народові й міжнародному співтовариству, що вони будуть зразковими: чесними, демократичними й прозорими. Але не просто пообіцяв, а ще й указ відповідний видав. Про стан виконання цього нормативного акта на нинішньому етапі відзвітував на брифінгу перший заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник.

Пан Васюник якраз повернувся із Турина, де підтримував нашу олімпійську збірну. Він наголошує, що їздив не відпочивати, а налагоджувати міжнародні зв’язки. Зокрема, українська делегація зустрілася із головою Міжнародного олімпійського комітету Жаком Роґґе та підписала угоду про співпрацю з  НОК Південної Кореї.

В Україні тим часом ситуація чимось подібна до  Олімпійських ігор. Виборча кампанія якраз виходить на фінішну пряму – партії та блоки рвуться до перемоги, не гребуючи жодними засобами. Тому необхідно слідкувати за дотриманням правил.

Загалом же ймовірність використання адмінресурсу чи фальсифікацій суттєво знизилася порівняно з минулими президентськими виборами тому, що ЦВК вилучила із списків виборців аж 850 тисяч «мертвих душ». Та все одно влада пильно слідкує за своєрідними об’єктами підвищеної небезпеки – деякими вищими навчальними закладами та промисловими підприємствами, де керівництво може змусити підлеглих голосувати за ту чи ту політичну силу. А щоб уникнути агітації в храмах Божих, Віктор Ющенко особисто зустрінеться з представниками найбільших конфесій у рамках Всеукраїнської ради церков.
Скориставшись новим законом про недоторканність депутатів місцевих рад, чимало кандидатів балотуються на виборах, щоб уникнути покарання. Глава держави вже давно звернувся до Конституційного Суду щодо легітимності цього закону. Тільки от судді ще й досі не прийняли присягу. Іван Васюник сподівається, що цього тижня Верховна Рада нарешті виконає свій конституційний обов’язок.