Покровителеві Святошина

Не лише для Святошинського району чи Києва, а й для всього християнства стало знаменним відкриття пам’ятника православному святому Миколі Святоші, чиї мощі покояться в Ближніх (Антонієвих) печерах Києво-Печерської лаври. Онук великого Київського князя Святослава Ярославовича, перший з родини Рюриковичів, князь Святослав Давидович був сміливим воїном, патріотом і миротворцем – змагався з половцями, боровся за єдину державу, намагаючись припинити міжусобні війни на Волині.

У розквіті ратної та княжої слави Святослав Давидович раптом склав зброю, покинув родину, зрікся мирського імені й постригся в ченці Печерського монастиря, ставши Миколою Святошею. Власним коштом Микола Святоша спорудив надбрамну церкву Святої Трійці Печерського монастиря і печерну Миколаївську церкву в м. Чернігові. Микола Святоша, маючи дар до зцілення хворих, також власним коштом заснував Микільсько-Больничний монастир і став засновником вітчизняної лікарняної справи на Русі.

Прославився Микола Святоша і на освітній ниві. Заснував Лаврську бібліотеку і спеціальну майстерню при Троїцькій надбрамній церкві для перекладу й переписування книжок. Ставши ченцем, Микола Святоша всі княжі статки витратив на оздоблення храмів, придбання книжок, лікування людей та допомогу бідним.

Намір вшанувати пам’ятним знаком покровителя Святошинського району столиці й Києво-Святошинського району Київської області (село Микільська Борщагівка з прадавніх часів було вотчиною Микільсько-Больничного монастиря) виник у керівництва Святошинської РДА торік навесні. Заступник голови з питань будівництва Олександр Велікдус розповів, що працювали всі творчо й охоче – райрада одностайно проголосувала за фінансування. Молодий скульптор Євген Дерев’янко створив пам’ятний знак, генеральний директор ПП «Ерамір» Михайло Рюмшин подбав про будівельні роботи і благоустрій. Не завадили роботі ані тріскучі морози, ані передвиборні клопоти. Пам’ятник відкрили 17 лютого – якраз цього дня 900 років тому князь Святослав Давидович став Миколою Святошею. Одразу після смерті Миколу Святошу конанізували.

Чималеньке зібрання – святошинців, працівників райдержадміністрації,  депутатів Київради і райради – привітав зі знаменною подією голова району Володимир Мазепа. Настоятель церкви Живоносного Джерела Пресвятої Богородиці протоієрей Валерій (Семанцо) освятив пам’ятний знак.