ПОПУРІ

Японська джазова піаністка Кейко Мацуї втретє виступить у Києві – 28 лютого. Кейко виконуватиме пісні з нового альбому «The Walls Of Akendora». Кейко Мацуї народилася та виросла в Токіо. Гри на піаніно почала навчатися з п’яти років. Перша платівка «A Drop Of Water» вийшла 1985 року в Японії і була перевидана через два роки в США, піднявшись до «топ-двадцятки» сучасного джаз-чарту. 1998 року Кейко Мацуї було названо однією з найавторитетніших сучасних джазових виконавиць світу. Уперше в Україні Кейко виступила в грудні 2003 року, а другий концерт відбувся у квітні 2005-го.

На одній із всеукраїнських радіостанцій Олег Скрипка веде програму «Країна Мрій». Мета проекту – підтримка розвитку етнічної та фольклорної музики в Україні. Щонеділі з 10.00 до 16.00 на хвилях «М’юзік Радіо» звучатимуть найкращі добірки українських та світових виконавців етнічної музики з власної фонотеки лідера гурту «Воплі Відоплясова». Крім того, Олег розповідатиме про маловідомі факти з життя музикантів, чиї твори звучатимуть в ефірі, та історії виникнення різноманітних напрямів у фольклорі. Радіопрограма є прямим продовженням етно-фестивалю «Країна Мрій», ініціатором якого також є пан Скрипка. Загалом, він уже тривалий час захоплюється етнічною музикою та колекціонує відповідні записи народів усього світу.

Українська служба Бі-Бі-Сі із січня започаткувала нову тижневу рубрику «Музика на Бі-Бі-Сі». Щочетверга близько восьмої години ранку за київським часом в ефірі програма, присвячена сучасному українському шоу-бізнесу: новим проектам та артистам, концертам, тенденціям та перспективам розвитку.

Спільний проект Сергія «Кузі»  Кузьмінського та групи «Перкалаба» – Qzzaargh vs Перкалаба – має вийти наприкінці місяця. Qzzaargh – це ще один псевдонім Кузі, відомого також як ді-джей Пуберт. На платівці буде вісім пісень із дебютного альбому «Перкалаби» 2004 року «Горрри!» – в обробці Кузьмінського. Це будуть не ремікси, а самостійні електро-поп-твори. Роботу над піснями вели як у московській студії Кузі, так і в студії «Гадюкіни Рекордз» у Києві. Тим часом група «Перкалаба» на студії «Фактично Самих» працює над другим альбомом, який має вийти вже навесні. Платівка міститиме й переспів пісні «Братів Гадюкіних» «Червона фіра».

На жартівливу пісню «Ой, учора в куми» з останнього на сьогодні альбому «Гуляйгород» знімає відеокліп група «Тартак». Режисер – друг музикантів Тарас Хімич, який уже працював над «тартаківськими» кліпами «Хулігани» і «Наше літо». У ролику рекламна агенція розробляє сюжет реклами сноубордів – від ідеї до її втілення. У кадрі – суперечки та творчі баталії. Знімали відео в Києві та в Карпатах. У зйомках у горах взяла участь масовка із сноубордистів. Презентація відеокліпу запланована на початок березня.

Нещодавно група «Тартак» записала також власну версію пісні «Скрябіна» «Нікому то не треба» – для довгоочікуваного триб’юту.

На власній студії група «Щастя» працює над другим альбомом. Як і у випадку з дебютною платівкою «Piensas ya en el amor?» 2004 року, саундпродюсер нової роботи – Дмитро Сиркін. До альбому, який має вийти вже навесні, увійде тринадцять композицій. Серед них – відомі за концертними виступами «Щастя», «Капітан», «Пізня весна», «Сум», «Подаруй мені місто». Є й такі пісні, які зараз існують лише у вигляді інструментальних треків, а тексти до них писатимуться окремо.

Новий відеокліп на пісню Олени Вінницької «Кукла» – пародія на продюсерські дівочі поп-групи. За словами режисера ролика Олександра Ігудіна, ідея сценарію належить самій екс-солістці «ВІА-гри». Це буде жорстоке видовище: в одному з кадрів Олена, наприклад, розбиває бітою голови лялькам-маріонеткам.

Музичний журналіст Олександр Євтушенко готує до друку чергову книжку – «Український диск». Це – продовження першого альманаху автора про сучасну вітчизняну музику «100 альбомів з України». Нове видання міститиме близько трьохсот оглядів та есеїв про вітчизняну музику усіх стилів: від класики до хіп-хопу, від року до співаної поезії. Інформацію буде впорядковано за абеткою. За місяць книга має вийти друком у видавництві «Просвіта».

Колишній тромбоніст групи «Гайдамаки» Руслан Трочинський, який нині живе в естонському місті Вільянд, зорганізував там гурт «Свята Ватра». Колектив працює над дебютним альбомом «Тіні Забутих Друзів». Назва пов’язана з тим, що естонську частину колективу вразила стрічка Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», яку вони переглядали вдома у Руслана. Він перекладав фільм та одночасно розповідав про українську культуру. Альбом «Святої Ватри» буде україномовним, однак дві пісні – естонською мовою. Однією з композицій на альбомі буде «Сусідка» з альбому «Гайдамаків» «Богуслав»: звучатиме вона грецькою мовою. Мальований символ групи «Свята Ватра» – дівчина, що скаче на вогняному вовку: дівчина як символ Віри, Надії, Любові, вовк –  сили і мудрості.

Юля Міщенко та Олександр Пономарьов роблять щеплення від жовтої лихоманки. Із 22 лютого по 6 березня вони візьмуть участь у зйомці телепрограми «Ігри патріотів-2», що відбудуться на острові Реньйон в Індійському океані, неподалік острова Маврикій, що на південний Схід від Африки. Країн-учасниць шоу чотири: Україна, Росія, Китай, Франція.