Метро приваблює будівельників

Кияни давно звернули увагу: тільки-но відкривається нова станція метрополітену, як навколо неї розпочинається будівельний бум, а вартість житла миттєво зростає. Не буде винятком і територія вздовж проектованої лінії підземки, що проляже до нового Дарницького вокзалу.

Архітектори вже запропонували, як облаштувати майже 800 гектарів неподалік майбутніх станцій метрополітену «Бориспільська», «Червоний хутір», «Промислова» і «Горбунова». Плани забудови цих територій затвердила містобудівна рада. Запропоновано зробити зони: промислову (між залізницею і вулицею Тростянецькою), промислово-комунальну (біля Бортницьких очисних споруд – між залізницею і вулицею Бориспільською), житлову (між вулицями Тростянецькою і Бориспільською з виходом до станції метро «Червоний хутір») і комунально-складську (на місці старої бази Міністерства оборони). Ремонтно-механічний завод планують винести за місто, а існуючу зелену зону (продовження парку Партизанської слави) впорядкують.

«Київміськбуд» – холдинг надійний

У кулуарах сесії Київради почув, як депутат Володимир Поляченко (він же президент холдингової компанії «Київміськбуд») поскаржився своєму колезі: «Зверніть увагу: в центрі міста, де найпривабливіші земельні ділянки, нашій компанії майданчики під житлове будівництво не виділяють».

Проте холдинг веде наймасштабніше будівницво в столиці. Майже всі новобудови на лівому березі – то результат праці київміськбудівців. Днями вони отримали нове завдання – упродовж 2006–2012 років здійснити реконструкцію та забудову території 2-го мікрорайону житлового масиву Позняки, що в Дарницькому районі. Розпорядження про це підписав Київський міський голова.

Жителі мікрорайону неодноразово скаржилися на незадовільний стан житлових будинків, відсутність об’єктів соціального призначення, недостатнє енергопостачання, погане транспортне сполучення. Усунути всі ці недоліки шляхом проектування, реконструкції, інженерної підготовки території, зведення споруд комунальної власності, об’єктів транспорту, енергетичної інфраструктури, а також облаштування водно-ландшафтної зони і парків, майданчиків відпочинку та інших об’єктів загального користування, потрібних для обслуговування населення, й доручено замовнику та інвестору реконструкції та забудови ХК «Київміськбуд».

Дарницька райдержадміністрація вже розпочала проведення інвентаризації житлового фонду мікрорайону і складання списків мешканців, які на 1 січня 2006 року проживають і зареєстровані в тутешніх будинках. Адже потрібно визначити потребу в житловій площі для відселення їх із будинків, що підлягають знесенню. Відселення буде здійснено за кошт «Київміськбуду», а також залучені кошти. Аби прискорити темпи забудови мікрорайону, у другому кварталі 2006 року буде зведено два стартові будинки. Для цього надано ділянку на розі вулиці Анни Ахматової та проспекту Петра Григоренка.