Студенти депортують Пушкарьову в Бобруйськ?

Києву до пікетів не звикати, але акція під назвою «Нагієва – у вікно, Пушкарьову – в Бобруйськ!» біля будинку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення все ж таки заінтригувала.

Як з’ясувалося, студенти КПІ, які назвалися активістами Громадської асоціації медійних незалежних об’єднань та Громадської ініціативи «Молоді праві», тримали в руках транспоранти з такими гаслами «Пушкарёву – в Бобруйск!», «Не хочемо Няню! Хочемо Роксолану!», «Обережно, Задов!», «Геть російську похабєнь!».

Таким чином активісти виступали проти засилля низькопробної телепродукції з Росії на українському телебаченні та підтримували Нацраду в її боротьбі за чистоту вітчизняного телепростору. Прес-реліз закінчувався сподіванням на зупинення «поганської тарантели в Україні» і закликом «Геть російську похабєнь із наших телеекранів! Підтримайте Нацраду, розпочавши громадську кампанію проти російського телевізійного лайна!». На другій стороні прес-релізу був передрук із російського (!) сайту: поряд із зображенням Каті Пушкарьової – напис «Порадуй кретинку – пошли валентинку!» Залишилося риторичним запитання: «Цей жарт – зразок «російської похабєні» чи несерйозності протестантів?

На відміну від войовничого тону прес-релізу студенти перед перехресним вогнем телекамер і журналістських запитань ніяковіли і навіть прикривалися гаслами. Зрештою, відповіді російськомовних студентів не вирізнялися особливим розумінням суті проблеми. Андрій Крамаренко ніби має рацію в тому, що варто відроджувати національний кінематограф. Ніби має рацію й Артем Крамаренко, який виступає за державну підтримку українських серіалів. Та й Володимир Яворський із вимогою «показувати своє» – має рацію. Але ж український кінематограф простою забороною показу російського кіно- і телепродукту не відродиш. І замінити російські мильні опери українським «милом» поки що нереально, адже окрім «Роксолани», що ще створено? Тому розвиток українського кіно почнеться не із заборони рейтингових російських стрічок, а лише після створення економічних та фінансових умов для знімання конкурентоспроможного українського продукту.