Польща з нами. Бо за нами Росія

Польща хоче будувати нормальні відносини з Росією, підтримувати демократичні перетворення в Україні, бути активним членом Євросоюзу. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Стефан Меллер, який виступав у Сеймі з доповіддю про завдання зовнішньої політики.

Щодо відносин з Росією, то Меллер зазначив, що Польща зацікавлена у партнерських стосунках, передусім економічних. Варшава хоче, щоб Росія була демократичною державою без імперських зазіхань. Меллер висловив переконання, що для розвитку добрих відносин з Росією немає об’єктивних перешкод, які заважали б поглибленню економічної співпраці.

Польський міністр також зазначив, що Євросоюз має бути простором для здорової конкуренції. «Настав час, аби рішення та дії ЄС спиралися на поглиблені знання про Росію, Україну та інші країни східної Європи», – каже Меллер. Він заявив про готовність Польщі не лише ділитися своїми знаннями з іншими членами ЄС, а й активно брати участь у виробленні відповідних рішень ЄС. Польща буде діяти на користь ухвалення «цілісної стратегії» енергетичної безпеки в межах європейської системи.

Польський міністр підтвердив позицію Польщі, яка виступає за подальше розширення ЄС та прийняття до спільноти України. Меллер заявив про підтримку Польщею демократичних перетворень в Україні: «Ми задоволені, що Україна за нової політичної еліти твердо відстоює національні інтереси та зміцнює громадянське суспільство, перетворюючись на помітного гравця на європейській політичній арені». Він висловив переконання, що Польща докладатиме всіх зусиль для наповнення стратегічного партнерства між двома країнами новим змістом. Наголосивши, що це також стосується співпраці у політико-військовій сфері та енергетиці.