Істотних змін у рейтингах не буде

Спостерігаючи за численними соціологічними опитуваннями, можна помітити, що дослідження ці дають зовсім різні результати. Подекуди дані відрізняються на п’ять і більше відсотків. Воно й не дивно, бо чимало експертів уже давно співпрацюють із певними учасниками виборчих перегонів. Приміром, науковий керівник центру соціологічних та політичних досліджень «Соціовимір» Володимир Полохало не приховує, що він у виборчих списках Блоку Юлії Тимошенко.

Водночас політолог переконує всіх у своїй незаанґажованості: мовляв, членство у БЮТ не заважає йому об’єктивно оцінювати думки громадськості. Хоча все-таки результати опитування, проведеного з 3 по 12 лютого, мають певні відмінності. Соціологи поцікавилися думкою 2400 респондентів з усієї України (похибка  становить 3 відсотки) і виявили, що лідера, Партію регіонів, підтримують 24,6 відсотка респондентів.

Високим видається рейтинг БЮТу – майже 19 відсотків. І це тоді, коли інші експерти вказують на зниження популярності блоку після голосування за відставку уряду Єханурова. Володимир Полохало погоджується, що в західних областях підтримка його справді зменшилася, зате на сході та в центрі вона зросла.

Третє місце в опитуванні посіла «Наша Україна» (14,8 відсотка). Політолог переконує, що її рейтинг перебуває в стані стагнації: не росте, але й не падає. На 6,5 відсотка може сподіватися Народний блок Литвина. Соціалістів підтримують 5,4 відсотка респондентів, а комуністів – 4 відсотки. Поки що більш як 3 відсотки жодна із політичних сил не набирає, проте на межі прохідного бар’єру балансують блоки Вітренко та «Пора-ПРП». Пан Полохало впевнений, що в парламент не потраплять навіть блок «Не Так!» та Український народний блок Костенка і Плюща, які мають досить високі рейтинги.

Прем’єр-міністром більшість громадян (31,7 відсотка) хочуть бачити Віктора Януковича. На п’яти йому наступає Юлія Тимошенко (майже 29 відсотків). Юрій Єхануров відстав від двох лідерів, його підтримують 7,4 відсотка респондентів. Ще менше українців бажають, аби на чолі уряду став Олександр Мороз чи Володимир Литвин.

Результати попередніх досліджень «Соціовиміру» свідчать, що електоральні симпатії українців зазнали незначних змін порівняно із жовтнем минулого року. Відставка Юлії Тимошенко «перекроїла» рейтинги: приміром, Партія регіонів стала популярнішою на 5 відсотків. Але з того часу підтримка її зросла незначно, тому 27 відсотків голосів – електоральна «стеля» для партії Віктора Януковича.

Нині в Україні криза довіри до національних еліт. «Помаранчеві» сили розгубили свій величезний кредит довіри. А нова опозиція не запропонувала ніяких нових ідей і фактично продовжує працювати за програмою кандидата в президенти Віктора Януковича.

Утім українці демонструють постійність своїх політичних вподобань. Бо й нині співвідношення рейтингів «помаранчевих» та «біло-блакитних» залишається майже таким, як і під час торішньої революції. Тому до 26 березня істотних змін у рейтингах годі чекати.